Egg tart – tarta jajeczna. Brzmi dziwnie ale…

Egg tart -Seul – Korea Południowa

Gdy moja 'przewodniczka’ po stolicy Południowej Korei zaproponowała ten deser – przed oczami przewinęły mi się wszystkie cuda azjatyckiej kuchni. Baluty niestety też. Ale jednak moje obawy okazały się bezpodstawne. O czym świadczy wystawiona ocena.

Czas: 10 minut (+15 pieczenie)
Cena: tanio
Moja ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Korea Południowa (w sumie jednak Hongkong)

EGG TART – SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
200 g mąki
115 g masła domowego w temp. pokojowej
45 g cukru pudru
szczypta soli jeśli masło jest niesolone
ekstrakt waniliowy – chluśnięcie
2 łyżeczki rozmieszanego żółtka (czyt. niżej)

egg tart

SKŁADNIKI NA KREMOWE NADZIENIE:
180 ml wody (gorąca aby rozpuszczać w niej cukier)
90 g cukru lub innego 'słodziwa’
4 żółtka z jajek (minus 2 łyżeczki dodane do ciasta)
60 ml mleka skondensowanego
szczypta soli
ekstrakt waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę, aby łatwiej spoiło się z mąką. Dodaj sól, jeśli masło jest niesolone, oraz ekstrakt waniliowy lub wanilinowy.

egg tart
Dodałem cukru lawendowego i kwiatów lawendy – w sumie bez sensu

Do osobnej miseczki, oddziel 4 żółtka od białek. Białko możesz zamrozić do innego przepisu, a żółtka rozbełtaj. Zanim je odstawisz na później, odejmij dwie łyżeczki herbaciane żółtek i dodaj do mąki i masła.

Teraz ciasto ugnieć aby stało się tłustą, miodową w kolorze bryłą. Zawiń w folię spożywczą i odstaw. Możesz na czas robienia nadzienia, schować do lodówki (niektórzy polecają do zamrażalki na kilka minut – wg mnie zbędne).

TERAZ KREM:
W gorącej wodzie rozpuść cukier i sól. Poczekaj aż ostygnie. Jednak można to przyśpieszyć używając niewielkiej ilości gorącej wody. Rozpuścić sypkie składniki i uzupełnić zimną wodą do wskazanej ilości. Następnie dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i rozbełtane wcześniej żółtka. Ostrożnie to wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki. Jeśli zbyt gwałtownie połączysz składniki wytworzy się piana. Ale nie pożądana w wielu przepisach pianka. 🙁

AFERA FOREMKOWA:
Długo szukałem karbowanych, jednak anglosaska dominacja muffinów powoduje , że ciężko dostać takowe. Pewnie zalegają jeszcze gdzieś w starych kuchniach rodziców albo babć. Polecam eksplorację.

egg tart

PIECZENIE:
Włącz piekarnik na 200°C i w trakcie nagrzewania wyklej dostępne foremki wyjętym z lodówki ciastem. Niektórzy rozwałkowują je i dzielą na równe porcję. Ja jednak odrywam żądaną wielkość i wypełniam formę tak aby stworzyć dość głęboką łódeczkę. Aby w niej było jak najwięcej nadzienia. Tak gotowe babeczki, gdy piekarnik jest już rozgrzany, wstawiasz na 15-20 minut. Zależy od blaszek. Dla mnie wyznacznikiem jest bulgoczący krem i mocno zarumienione brzegi ciasta. Gotowe

To chyba najłatwiejsze ciasto w jakim tak szybko się rozmiłowałem. Zawsze mi wyszło, nawet gdy eksperymentowałem z nadzieniem i zawsze smakuje. Jedyne co przeraża to, że często zostaje pusta blacha, zanim jeszcze w pełni ostygnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.