Szakszuka – śniadanie kuchni halal czy koszernej?

Szakszuka – Tel Awiw – Izrael

Pomysłów na historie tego dania jest kilka. Może być z Jemenu, Maghrebu, Istambułu a w sumie jest też znana w Izraelu i Andaluzji. Całkiem spory bałagan. Zabawne, że arabskie słówko شكشوكة (szakszouk) właśnie to oznacza!

Czas: 10 minut
Cena: bardzo tanio
Moja ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Izrael

SZAKSZUKA – SKŁDNIKI (dla 2 osób):
4 jajka
4 pomidory najlepiej pelati
ząbek czosnku
połówka małej cebuli (kolor bez znaczenia)
mała papryka (kolor również bez znaczenia)
kmin rzymski
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeża kolendra do posypania (może być: szczypiorek, tymianek itd.)

szakszuka

SZAKSZUKA – GŁOS MA KUCHNIA HALAL:
Powyższy przepis jest ściśle związany z kuchnią koszerną, a dodatkowo wegetariańską. Jednak jak pokazują stare podręczniki kucharskie, np. osmańskie czy andaluzyjskie, szakszuka w pierwotnej wersji zawierała mięso. W większości regionów jagnięce lub jak w południowej Hiszpanii chorizo lub/i jamón serrano (huevos a la flamenca). Oczywiście po  odkryciu Ameryki i zaintromitowaniu ostrej papryki do kuchni europejskiej, danie to stało się dużo ostrzejsze. Z kolei obecność kolendry i kminku może lokować początki tego dania w Jemenie (ze względu na charakterystyczny, zielony sos zhug).
szakszuka
Ciężkie poranki?

Jak widać, bałagan ten nie jest łatwy do uporządkowania. I mimo, że najłatwiej mi szukać początków tej potrawy w północnej Afryce, to bez zbędnej koszerności polecam przyrządzić wersje najprostszą – żydowską.

szakszuka

SZAKSZUKA – PRZYGOTOWANIE:
Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij wraz z czosnkiem. Może być wyciskany, jednak ja polecam drobne siekanie. W wysokim naczyniu zblenduj nasze pomidory i fragment papryki. Gdy cebulka będzie przezroczysta, dodaj uzyskany pomidorowy sos. Dopraw kminem, dosłownie szczyptą i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy sos zacznie bulgotać, wbij do niego jajka. Ale w taki sposób, aby każda para jaj nie dotykała się. Posyp delikatnie solą i pieprzem i rozpocznij torturę oczekiwania. Czy wolisz bardziej, lub mniej ścięte jajko. To już zależy od Twojego gustu. Na talerz najpierw nalej trochę sosu, połóż na wierzch jajka. Szakszuka gotowa! (dobra, idę jeść)

Smacznego
!בתאבון
(be-teawon)

szakszuka
Szakszuka o poranku

Inne wegetariańskie przepisy: np. orecchiette z sosem z pora, cha soba z Japoni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.