Pasta e fagioli – opowieść skąd wzięło się słowo fasola

Pasta e fagioli – Rzym – Włochy

Najprostsze przepisy rodzą czasem poezje smaku. Tak będzie i tym razem. Prosta, włoska kuchnia dała światu niesamowite danie, a dodatkowo mało znaną piosenkę, i za sprawą królowej Bony Sforzy d’Aragony – polską nazwę rodzinie roślin Phaseolus.

Czas: 60 minut
Cena: bardzo tanio
Moja ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Włochy

PASTA E FAGIOLI – SKŁADNIKI:
60 g marchewki
50 g selera naciowego
60 g cebuli
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 puszka fasoli białej (może być inna)
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
120 g pancetty lub boczku
200 g makaronu, najlepiej Ditaloni Rigati n°49
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe

pasta e fagioli

PASTA E FAGIOLI – PRZYGOTOWANIE:
Najpierw, jeśli używasz suszonej fasoli, należy ją namoczyć na noc w dużej ilości wody z 2 liśćmi laurowymi. Następnego dnia gotuj ją aż zmięknie – może to trwać nawet do 2 godzin. Właśnie dlatego ja użyłem fasoli z puszki. 🙂

Czosnek i cebulę, drobno pokrojone podsmaż na dość dużej ilości oliwy w głębokim garnku. Następnie drobno posiekaj marchew i selera. Można oczywiście użyć do tego jakiegoś urządzenia. Gdy cebula będzie złota, dodaj resztę warzyw i ewentualnie więcej oliwy. Smaż około 5 minut. Następnie dodaj boczek lub pancette (zdobycie jej w Warszawie jest trudne, ale nie nieosiągalne), niech chwilę się smaży z warzywami.

pastafazoola

Teraz dodajemy fasolę, dlatego, że ja użyłem puszkowanej i jej nie gotowałem z laurem, dodałem go w tym momencie. Woda z gotowania fasoli lub z puszki też powinna się znaleźć w naszym garnku. Dodaj też pomidory z puszki, odrobinę zmielonego pieprzu i niewiele soli. Wszystko gotuj około 30 minut na średnim ogniu, dość często mieszając. Gdy zacznie być za gęsto – dodaj więcej wody.

Po upływie czasu, do osobnej miski odlej 2 łyżki wazowe dania. Zmiksuj je i odstaw. Do garnka dodaj surowy makaron. Prawdopodobne, że będzie trzeba dolać wody. Gotuj wszystko, aż makaron będzie al dente. Dodaj teraz zmiksowany uprzednio sos, sprawdź czy nie potrzeba więcej soli i wrzuć gałązki rozmarynu. Przykryj czymś garnek i odstaw na 5 minut.

Danie podaj posypane drobnymi liśćmi rozmarynu. Gotowe!

Buon appetito!

Pasta e fagioli

PASTA E FAGIOLI – MUZYKA:
W 1927 roku dwóch bardzo znanych amerykańskich muzyków wodewilowych nagrało utwór opiewający nasze danie. Byli to Gus Van i Joe Schenck i to ten ostatni, znany powszechnie z mutowania głosu i używania wszelakich akcentów imigranckiej Ameryki, odegrał rolę włoskiego śpiewaka.

Ciekawostką jest fakt, że w USA danie to już przed I Wojną Światową było nazywane pasta fasul (fazool). Stąd nazwa utworu ‚Pastafazoola‚. A dlaczego wyjaśniam niżej.

pasta e fagioli

PASTA E FAGIOLI – A POLSKA FASOLA:
Nazwa jaką używałem konsekwentnie w całym artykule, pochodzi ze standardowego, rzymskiego dialektu języka włoskiego (fagiolo). Jednak w Neapolu powiedzą na fasolę – fasule, a np. w Palermo na Sycylii – fasola. Słówko fasule trafiając do Ameryki przybrało dźwięk fasul (fazool) i łatwo się domyśleć, że to dzięki imigrantom z regionu Kampanii. A rozpisywanie się czemu polska fasola brzmi tak jak włoskie, sycylijskie słówko – jest bezcelowe, gdyż Ojczyzna nasza zawdzięcza go żonie Zygmunta Starego – królowej Bonie. Ciekawsza uwaga jest na temat XVI wiecznych uprawach na Sycylii. To własnie tam Królestwo Aragonii sadziło świeżo przywożone z Ameryki kultywary warzyw. Tak! W tym czasie to było szeroko rozumiane terytorium Hiszpanii. I tak! To tam zakwitły pierwsze w Europie pomidory, fasola, papryka czy ziemniaki. Ale to temat na zupełnie inną opowieść.

Inne godne uwagi dania: Kimchi ramen, Smazeny Syr itd.

2 myśli w temacie “Pasta e fagioli – opowieść skąd wzięło się słowo fasola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.