Kimchi ramen – koreańska bardzo ostra zupa

Kimchi Ramen – Seul – Korea Południowa

Jakkolwiek kimchi 김치 wydaje się oddzielnym elementem koreańskich dań, to jednak stanowi idealną ingrediencje wielu ciekawych potraw. Jedną z najprostszych i najbardziej charakterystycznych jest monumentalna, ostra zupa – kimchi-ramen. Oto przepis!

Czas: 30 minut
Cena: tanio pomimo, że produkty importowe
Moja ocena smaku: 7/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Korea Południowa

KIMCHI RAMEN – SKŁADNIKI na 4 porcję:
200 g kimchi (domowe albo z saszetki)
1 mała cebula
½ czerwonej papryki słodkiej
1 lub 2 ząbki czosnku
2 grzyby shiitake (mogą być jakieś inne suszone)
1 pierś z indyka
olej sezamowy
sos rybny lub sól
1 czubata łyżka pasty doenjang
ewentualnie pasta dsamjang – jeśli ostrość kimchi to za mało

DODATKI:
1 mała marchewka pokrojona w słupki
¼ japońskiej rzodkwi daikon
jakieś azjatyckie grzybki, u mnie boczniak ostrygowaty
makaron azjatycki bardzo cienki
kilka liści kapusty pekińskiej lub pak choi
2 ugotowane jaja z nie do końca ściętym żółtkiem
szczypiorek
biały sezam uprażony na suchej patelni
ja dodałem jeszcze marynowany daikon (bo miałem)

KIMCHI RAMEN – PRZYGOTOWANIE:
Do głębokiego garnka wlej trochę oleju sezamowego i dodaj poszatkowaną cebule i czosnek. Następnie dodaj kimchi razem z sosem w jakim było. Podgrzewaj na tyle długo, aby delikatnie zmięknie.
kimchi ramen
W koreańskiej tradycji, pałeczki powinny być przynajmniej metalowe. Jeśli nie srebrne!

Zalej wszystko wodą i dodaj pokrojoną w słupki paprykę, pierś z indyka, całe grzybki shiitake i pastę doejang. Pamiętaj, że jest ona dość słona, więc zaczekaj z dodawaniem sosu rybnego. Tak jak wspominałem można dodać jeszcze sosu ssamjang. Jednak dla mnie byłoby to zbyt ostre danie, dlatego pominąłem ten składnik.

Wszystko gotuj na małym ogniu około 30 minut. I teraz czas na próbowanie. Jeśli Twoja zupa jest ok. po spróbowaniu, to znak, że jest źle! 🙂 Pamiętajmy, że ilość dodawanych dodatków jest nie mała, więc trzeba sam wywar potraktować bardziej jak esencję lub sos. Dodaj więcej pasty, albo jeszcze pogotuj aby bezsmakowa woda wyparowała.

Wszystkie dodatkowe składniku należy umieścić w naczyniu i bezpardonowo zalać wrzącą zupą. Pamiętaj o ingrediencjach i mięsie pozostawionych w wywarze! Też należy je wyłowić.

I to tyle, ponieważ o tym jak ugotować jajo, czy przygotować makaron, nie będę się rozpisywał. Jeszcze 😉

kimchi ramen

NACZYNIE DO PODANIA I PODGRZEWANIA KIMCHI RAMEN:
Podobnie jak zupa doengjang jjingae jest to syta, jednogarnkowa potrawa, dlatego powinna być podawana bez przystawek itp. Idealnym naczyniem jest oczywiście koreańskie naczynie ttukbaegi. Niestety jest dość trudne do zdobycia, tym bardziej w wersji do gotowania na kuchence. Tylko czy ma to jakikolwiek wpływ na smak ramenu? 🤔

Jedna myśl w temacie “Kimchi ramen – koreańska bardzo ostra zupa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.