Zielony makaron – cha soba – Japonia
Zielony makaron soba produkowany się z gryki, a kolor nadaje mu dodatek herbaty matcha, dlatego jest zielony. Szczęśliwie jest on już szeroko dostępny w Polsce, więc podanie go w tradycyjnym, japońskim stylu nie nastręcza trudności.
Czas: 10 minut
Cena: drogo ponieważ produkty importowe
Moja ocena smaku: 9/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Japonia

ZIELONY MAKARON W SOSIE SOJOWYM – SKŁADNIKI:
pęczek makaronu cha soba (gdyż makarony w Azji są w pęczkach)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki białego sezamu
algi nori pokrojone w paski
imbir do sushi
pasta wasabi
(płatki bonito – opcjnalnie)
Składniki na sos:
50 ml sosu sojowego
50 ml mirinu
łyżeczka octu ryżowego
odrobinę cukru trzcinowego, ponieważ sos musi trochę zgęstnieć

CHA SOBA – PRZYGOTOWANIE:
Sam makaron gotuje się jak wszystkie makarony japońskie – kilka minut. Zależy od informacji na opakowaniu (u mnie to 3 minuty). Dlatego najlepiej najpierw przygotować sos.

Wszystkie składniki wlać do małego rondelka, podgrzać aż delikatnie zgęstnieje. Odstawić aż do ostygnięcia. Więc sos już gotowy.
Ugotować makaron. Przelać zimną wodą i wystudzić. Na suchej patelni, dosłownie kilka sekund, prawie podprażyć sezam. Dodać olej sezamowy i gdy będzie już gorący, wrzucić zielony ugotowany makaron. Smażyć dosłownie chwilę mieszając, aby sezam ładnie obkleił cha sobe. W tym czasie przygotować pastę wasabi i pokroić imbir w paski.
Nałożyć makaron na talerz, posypać płatkami nori (można użyć pokrojone nori do sushi). Obok podać imbir, wasabi i ostudzony sos sojowy. Najlepiej podawać z herbata matcha. Gotowe. Cha soba w klasycznej, łatwej odsłonie. Je się go z reguły na zimno!