Zielony makaron – cha soba w tradycyjnym, japońskim daniu

Zielony makaron – cha soba – Japonia

Zielony makaron soba produkowany się z gryki, a kolor nadaje mu dodatek herbaty matcha, dlatego jest zielony. Szczęśliwie jest on już szeroko dostępny w Polsce, więc podanie go w tradycyjnym, japońskim stylu nie nastręcza trudności. 

Czas: 10 minut
Cena: drogo ponieważ produkty importowe
Moja ocena smaku: 9/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Japonia

zielony makaron – cha soba

ZIELONY MAKARON W SOSIE SOJOWYM – SKŁADNIKI:
pęczek makaronu cha soba (gdyż makarony w Azji są w pęczkach)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki białego sezamu
algi nori pokrojone w paski
imbir do sushi
pasta wasabi
(płatki bonito – opcjnalnie)

Składniki na sos:
50 ml sosu sojowego
50 ml mirinu
łyżeczka octu ryżowego
odrobinę cukru trzcinowego, ponieważ sos musi trochę zgęstnieć

zielony makaron

CHA SOBA – PRZYGOTOWANIE:
Sam makaron gotuje się jak wszystkie makarony japońskie – kilka minut. Zależy od informacji na opakowaniu (u mnie to 3 minuty). Dlatego najlepiej najpierw przygotować sos.

cha soba

 

Wszystkie składniki wlać do małego rondelka, podgrzać aż delikatnie zgęstnieje. Odstawić aż do ostygnięcia. Więc sos już gotowy.

zielony makaron

Ugotować makaron. Przelać zimną wodą i wystudzić. Na suchej patelni, dosłownie kilka sekund, prawie podprażyć sezam. Dodać olej sezamowy i gdy będzie już gorący, wrzucić zielony ugotowany makaron. Smażyć dosłownie chwilę mieszając, aby sezam ładnie obkleił cha sobe. W tym czasie przygotować pastę wasabi i pokroić imbir w paski.

Nałożyć makaron na talerz, posypać płatkami nori (można użyć pokrojone nori do sushi). Obok podać imbir, wasabi i ostudzony sos sojowy. Najlepiej podawać z herbata matcha. Gotowe. Cha soba w klasycznej, łatwej odsłonie. Je się go z reguły na zimno!

CHA SOBA Z PŁATKAMI BONITO:
Płatki bonito to fragmenty suszonego tuńczyka. Często dodaje się je jako posypkę do powyższego dania, lub dodaje na patelnie do prażonego sezamu. Jednak smak zaczyna być zbyt intensywny, w związku z tym ja odrzuciłem ten dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.