Orecchiette z sosem z pora i cukinią julienne

Orecchiette z sosem z pora – Apulia – Włochy

Według monumentalnej książki kucharskiej Il cucchiaio d’argento, makaron orecchiette jest idealny do sosów warzywnych. Tak wiec odwiedzając Apulie, w południowej Italii należy koniecznie spróbować sosu z pora. Jeśli jednak tani lot do Bari nie przekona Cię do eskapady i posmakowania tego cuda – polecam domowy przepis.

Czas: 20 minut
Cena: tanio jeśli warzywa są w sezonie
Moja ocena smaku: 9/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Italia
ORECCHIETTE Z SOSEM Z PORA – SKŁADNIKI (na dwie osoby):
1 mały por
1 mała cukinia
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
makaron orecchiette (jak zdobyć czytaj niżej)
oliwa z oliwek
kilka liści bazylii i pietruszki
sól i pieprz
(oryginalnie + wywar warzywny i zielony groszek – lecz opcjonalnie)

ORECCHIETTE Z SOSEM Z PORA – PRZYGOTOWANIE:
Pora umyć i odkroić liście oraz korzonki. Na obficie skropionej oliwą z oliwek patelni, usmażyć go do miękkości. W tym czasie podobnie jak pora, cukinię umyć i pokroić w cienkie słupki. Prawdziwe julienne to 5cm długości i 2mm średnicy, jednak nigdy nie jestem aż tak drobiazgowy. W sumie to maja być tylko słupki.

Tak sprawioną cukinię należy delikatnie podsmażyć z jednym ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek. Po jakiś 3 minutach dodać kilka łyżek wywaru warzywnego (ja użyłem wody z gotującego się makaronu) i poczekać aż zmięknie.

orecchiette z sosem z pora

Podczas gdy będziesz gotować makaron, przełóż pora z patelni do wysokiego naczynia i dodaj jogurt i śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Można oczywiście zrezygnować z któregoś ze składników, lub zastąpić je crème fraîche. Chociaż najlepsza jest mieszanka jogurtu i śmietany w proporcji pół na pół. Następnie całość zblendować na gładką masę.

Orecchiette z Cisternino
Orecchiette z Cisternino

Gdy makaron jest gotowy a cukinia miękka, zmieszaj te dwa składniki. Najlepiej na patelni. Dodaj do tego zblendowany sos i wymieszaj. dopraw solą według uznania i nałóż na talerze. Udekoruj całość poszatkowanymi liśćmi bazylii i pietruszki. Z pewnością samo czytanie o połączeniu tych ostrych smaków może niepokoić. Jednakże efekt zaskoczy każdego!

orecchiette z sosem z pora

 

ORECCHIETTE MAKARON – JAK ZDOBYĆ:
Poza Apulią, co mnie zaskoczyło bardzo miło, można go zdobyć w Biedronce. Majaczy na półce podpisany jako makaron 3 minutowy. Godne uwagi jest to, że jest to rodzaj orecchiette z okolic miejscowości Cisternino. Tam to wytwarza się ten makaron z przenicy durum, o kształcie ucha, o wyraźnym żyłkowaniu. Kończąc już temat, tak niszoweg makaronu, w tak dostępnych sklepach dawno nie spotkałem. Oczywiście sklepy z włoskimi specjałami i świętej pamięci Piotr i Paweł, również mają na stanie ten apuliański makaron chociaż nie z Cisternino.

Orecchiette z Cisternino

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.