Peanut butter brownie – trzecia próba sfotografowania.

Peanut butter brownie – Nowy Jork – USA

To chyba najprostsze ciasto, jakie odważyłem się upiec w moim życiu. Po 5 minutach przygotowywań i 35 minutach pieczenia, idealne brownie o smaku masła orzechowego jest gotowe. Tylko czy uda się mu zrobić zdjęcia przed natychmiastową konsumpcją?

Czas: 5 minut (35 min. pieczenia)
Cena: rozsądnie
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: najprostsze ciasto ever 😉
Wspomnienie: USA

PEANUT BUTTER BROWNIE – SKŁADNIKI:
150 g czekolady gorzkiej Jedynej
100 g masła
110 g cukru
75 g mąki
2 duże, czubate łyżki kakao
2 całe jaja
masło orzechowe (peanut butter)

peanut butter brownie

PEANUT BUTTER BROWNIE – PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę i masło należy roztopić. Można to zrobić nad garnkiem z gotującą się wodą, niektórzy robią to w mikrofali, a ja zrobiłem to w małym rondelku z miedzianym dnem. Co prawda, czasem przypala się coś na dnie, jednak z reguły sprawdza się do topienia czekolady. Tym bardziej z taką ilością masła. Oczywiście pamiętajcie o ciągłym mieszaniu! 🙂

peanut butter brownie

W osobnej misce lub dzieży umieśćcie wszystkie pozostałe składniki oprócz masła orzechowego. Zacznijcie wszystkie ingrediencje mieszać (ja użyłem miksera), i dodawajcie powoli roztopione masło z gorzką czekoladą. Gdy uzyskacie jednolitą masę, możecie włączać piekarnik, aby rozgrzał się do 160°C. Co prawda, ja włączyłem piekarnik dużo wcześniej. Po wymieszaniu czułem, że cukier się do końca nie rozpuścił. Mimo to, od razu umieściłem ciasto w formie i włożyłem do piekarnika. Szkoda było czekać.

cook-and-travel.pl peanut butter brownie

PEANUT BUTTER BROWNIE – FORMA:
Teraz ważna rzecz! Podane proporcję są wyliczone na silikonową formę o wymiarach 16×26 cm (6×10 cali wg amerykańskich standardów). Oczywiście w mniejszej formie ciasto trzeba by odrobinę dłużej piec, a w większej dużo krócej. Ja użyłem silikonowej formy z Ikei i to był strzał w dziesiątkę (używając zwykłej formy, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia).

peanut butter brownie

Gdy surowe ciasto znajdzie się w formie, należy dodać kilka kleksów masła orzechowego. I płaskim nożem zamieszać wszystko, aby uzyskać efekt smug. Nie chodzi o idealne połączenie składników, a jedynie o rozciągnięcie warstwy peanut butter pomiędzy brownie.

PEANUT BUTTER BROWNIE – PIECZENIE:
Ostatni etap to pieczenie. W 160°C przez 35 minut, bez termoobiegu. Jeśli Twój piekarnik przepala – skróć ten czas, a jeśli nie dopieka – wydłuż. Gdy minie 35 minut, wyjmij ciasto (będzie wydawało się półpłynne), i poczekaj się aż w pełni ostygnie, zanim zaczniesz go próbować.

peanut butter brownie

Smacznego! Ciasto najlepiej podawać z tłustym mleczkiem. 🙂

peanut butter brownie

Opowieść, jak polubiłem masło orzechowe, znajdziesz tu: Reese’s Puffs – amerykańskie płatki śniadaniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.