Makaroniki domowe – sprawdzony przepis

Makaroniki domowe – Paryż – Francja

Po wielu próbach w końcu się udało! Pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz – makaroniki niczym z paryskiej kawiarni!

Czas: około 120 minut
Cena: drogo
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo trudne
Wspomnienie: Francja

Po zmarnowanym kilogramie mąki migdałowej i wielu innych porażkach, nareszcie możemy powiedzieć „mamy to”! Sprawdzony, zmodyfikowany przez nas przepis na makaroniki.

makaroniki domowe

MAKARONIKI DOMOWE 15 sztuk (30 połówek) – SKŁADNIKI:
2 białka o temperaturze pokojowej (niektórzy postarzają – trzymając przez noc poza lodówką – my nie zauważyliśmy różnicy)
70 g mąki migdałowej – przesianej
115 g cukru pudru – przesianego
20 g drobnego cukru  – zmieszanego z mąką z tapioki
7 g mąki z tapioki
1/8 łyżeczki  cream of tartar lub 1/4 łyżeczki białego octu winnego
barwnik
element smakowy np. woda różana, sok limonkowy itd.

makaroniki domowe
Cytrynowy makaronik. W otoczeniu pistacjowych. W tle różany.

 

MAKARONIKI DOMOWE – PRZYGOTOWANIE:
Odmierzone białka ubijamy na sztywno z mąką z tapioki zmieszaną z drobnym cukrem oraz (opcjonalnie), cream of tartar. Stopniowo dodajemy połowę cukru, wciąż ubijając. Jest to moment na dodanie dowolnego barwnika spożywczego. Najlepiej po kropelce – barwniki są bardzo mocne i może się zdarzyć, że zamiast pastelowego różu wyjdzie nam kolor karminowy. 🙂
Mąkę migdałową (drobniutko zmielone migdały bez skórek), mieszamy z resztą cukru pudru. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Mieszamy do czasu, aż masa nabierze konsystencji gęstej lawy – ma delikatnie, powoli spływać z mieszadła.

makaroniki domowe

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie krążki (około 3 cm) na papier do pieczenia. Masa nieco się rozleje, więc trzeba zachować odstępy. Wyciśnięte makaroniki „wygładzamy” patyczkiem – pozbywamy się bąbli powietrza. Blachę odstawiamy i włączamy piekarnik.
Makaroniki są gotowe do pieczenia, kiedy ich skórka nieco stwardnieje – będzie ją można delikatnie dotknąć palcem i nie spowoduje to zniszczenia powierzchni. Zajmie to od 20 do 60 minut – zależnie od wilgotności w pomieszczeniu. Trzeba po prostu co jakiś czas sprawdzać.
Większość przepisów każe piec makaroniki w temperaturze 150 stopni. Nam się wtedy przypalały lub, w najlepszym wypadku, mocno rumieniły, tracąc kolor, na jakim nam zależało. Postanowiliśmy więc dość drastycznie obniżyć temperaturę – do 120 stopni – i to był strzał w 10! Po 15 minutach makaroniki były gotowe do wyciągnięcia. Trzeba jednak odczekać, aż całkowicie wystygną, i bardzo delikatnie odrywać od papieru do pieczenia.

Bon appétit!

makaroniki domowe

MAKARONIKI DOMOWE – JAKIE SMAKI ZROBIĆ:
Na Wielkanoc przygotowaliśmy trzy smaki i w ten sposób na naszym stole pojawiły się makaroniki cytrynowe (domowy lemon curd wymieszany z mascarpone), różane (biała czekolada rozpuszczona z odrobiną kremówki i kilkoma kropelkami wody różanej + czerwony barwnik), oraz pistacjowe (z kremem pistacjowym z Lidla). Zniknęły ze stołu o wiele szybciej, niż były przygotowywane! 😉

Jedna myśl w temacie “Makaroniki domowe – sprawdzony przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.