Pasta z szparagami – najprostszy przepis

Pasta z szparagami – Włochy

Mam nadzieje, że w Polsce już wszyscy wiedzą, że pasta oznacza makaron z sosem. Jednak mam obawy co do znajomości sposobów zastosowania szparagów przez naszych rodaków. Mimo że sezon szparagowy dobiega końca, oto przepis.

Czas: 15 minut
Cena: umiarkowanie
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Włochy

makaron z szparagami

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej dzikich – ale skąd?)
1 szalotka
½ ząbka czosnku
parmezan, grana padano lub inny (u nas bella lodi)
oliwa z oliwek
sól
zmielony czarny pieprz
200 g makaronu (penne, fusilli, gigli czy farfalle, ale nie cienkie)

makaron z szparagami

PASTA Z SZPARAGAMI – PRZYGOTOWANIE:
Zanim zaczniesz gotować makaron musisz przygotować szparagi. Umyj je, odetnij twarde końcówki a następnie obierz. Tak spreparowane warzywa należy pokroić w kostkę, zostawiając jedynie główki. One są najsmaczniejsze i najdelikatniejsze więc po pokrojeniu w trakcie gotowania by się rozpadły.

pasta z szparagami

Gdy szparagi są gotowe pokrój czosnek i szalotkę na kostkę. Zacznij gotować wodę w garnku na makaron. Gdy zacznie wrzeć, osól ją i wsyp makaron. Nasz miał określony czas gotowania na ok. 9 minut i tyle właśnie czasu potrzeba aby przygotować sos. Na oliwie rozgrzanej na patelni lub rondlu, zrumień szalotkę i czosnek. następnie wrzuć pokrojone łodygi szparagów ale bez główek. Mieszaj chwilę a gdy oliwa zniknie, dolej łyżkę wazową wody z gotującego się makaronu. Delikatnie mieszaj przez około 1 minutę. Następnie dodaj główki. Rozrzuć je na górę patelni i w trakcie mieszania staraj się aby nie opadły pd łodygi. Wówczas będą się gotowały na parze parującej wody. Oczywiście gdy woda całkowicie zniknie z patelni należy jej dolać. Po około 9/10 minutach, gdy makaron już jest gotowy przecedź go (nie przelewaj) i dodaj na patelnie ze szparagami.

pasta z szparagami

Teraz delikatnie przemieszaj i posyp wszystko obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nakładaj. Na koniec posyp wszystko świeżo zdartymi fragmentami dojrzewającego sera, dla ozdoby posyp jeszcze trochę pieprzem i gotowe!

Buon Appetito

pasta z szparagami

PASTA Z SZPARAGAMI – BIAŁYMI:
Danie to niestety już nie będzie takie same, gdy użyjesz białych szparagów. Są za grube, dłużej się gotują i gorzej się prezentują na talerzu. Ale w smaku powinny być równie smaczne.

Inne dania ze słonecznej Italii: Domowe pesto z Ligurii, Malloreddus alla Campidanese, Ragout z dzika z Toskanii, Pomidorowa zupa krem z Sardynii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.