Nalewka z mirtu – domowy przepis

Nalewka z mirtu – Polska – Włochy

Przepis krok po kroku, jak przygotować domową nalewkę z owoców mirtu, według oryginalnego, włoskiego przepisu. Gdzie zdobyć owoce, jaki użyć alkohol i ile czekać aż uzyska cudowny smak?

nalewka z mirtu
Idealna nalewka z mirtu. Oto efekt 6 miesięcy leżakowania. Szkoda, że nie czujecie zapachu. 🙂

Nalewka z mirtu była jedną z wielu rzeczy przywiezionych w bagażu z Sardynii. Ma specyficzny smak. Niby ziołowy, a jednocześnie słodki. Idealna po posiłku (digestivo), ale także jako aperitif. Trzeba tylko pamiętać że jako digestif powinien być mocno schłodzony, wówczas jest idealny.

Nasza kupna nalewka z mirtu szybko się skończyła. 🙁 Wszak było jej tylko pół litra… Postanowiliśmy więc zrobić ją w domu. I od razu narodził się problem – skąd wziąć owoce mirtu? Na mikrobalkonie raczej się ich nie doczekamy. W Polsce, sklepach nie ma. To może suszone? Tylko skąd? Jak to skąd – z Sardynii!!! Przecież oryginalny mirto di Sardegna wytwarza się tylko z owoców mirtu z tej wyspy. Zaczęliśmy poszukiwania.

nalewka z mirtu
Suszone owoce mirtu prosto z Sardynii. Z gospodarstwa Zafferano di Turri. Polecam.

Poszukiwania szybko zaprowadziły nas na stronę artimondo. Na stronie znajdziecie szeroki wybór lokalnych produktów z Włoch. Niestety, jedynym dostępnym językiem jest włoski, ale nic straconego. 🙂 Jeśli chcecie suszone owoce, wpisujecie „mirto di Sardegna” w wyszukiwanie, wybieracie „bacche di mirto commestibili essiccate di Sardegna, 100g” a by dodać produkt do koszyka – „aggiungi al carrello„. Jeśli wolicie świeże szukajcie „fresche”. By dokończyć zamówienie, klikacie „procedi con l’aquisto” i uzupełniacie swoje dane: nome – imię, cognome – nazwisko, strada e numero civivo – ulica i numer domu/mieszkania, CAP – kod pocztowy, citta – miasto, paese – kraj (zmieniacie z Italia na Polonia). Po zmianie kraju wzrośnie koszt wysyłki – w naszym przypadku za wysyłkę płaciliśmy 10,81 euro od użytkownika Zafferano di Turri. W zakładce po prawej stronie: riepilogo e pagamento, zaznaczamy sposób płatności: domyślnie zaznaczona będzie karta kredytowa (jeśli to mają być jednorazowe zakupy, odhaczcie kwadracik „registra la carta per il prossimo acquisto„), ale można wybrać też paypal czy zwykły przelew bankowy (uwaga! w tym przypadku strona nalicza prowizję 2,2 euro). Po wybraniu sposobu zapłaty zaznaczamy „accetto condizioni di vendita e privacy policy” i klikamy „invia ordine„. Proste, prawda? 🙂

Domowa Mirto di Sardegna
Domowa Mirto di Sardegna

My zamówiliśmy trzy stugramowe opakowania (cena jednego we wrześniu 2017 roku to 3,99 euro, w czerwcu 2018 już 4,99 euro). Jak widzicie, ze względu na koszt wysyłki lepiej od razu zrobić większe zapasy. 🙂 W naszym przypadku za owoce, z których zrobimy 6 litrów nalewki, zapłaciliśmy łącznie 22,79 euro, czyli w przeliczeniu niecałe 17 zł za litr. Paczka dotarła kurierem po 5 dniach a owoce miały dwuletni termin przydatności do spożycia.

 

Do paczuszek z owocami sprzedawca dołączył przepis i to według niego przygotowaliśmy nalewkę. Oto i on:

NALEWKA Z MIRTU – SKŁADNIKI na 2 litry:
100 g suszonych owoców mirtu
340-400 g cukru
750 ml alkoholu nalewkowego (użyliśmy Rasputina 70%)
1100 ml wody

Przygotowanie: suszone owoce zalej 250 ml wody i odstaw na noc.

nalewka z mirtu

Następnego dnia dodaj alkohol (nie wylewaj wody!) i zakręć butelkę.

nalewka z mirtu
Przed wstrząsaniem…

Przez 20 dni codziennie nią wstrząsaj.

nalewka z mirtu
… i zaraz po.

Po tym czasie przefiltruj roztwór, dokładnie wyciskając płyn z owoców. My tylko przelaliśmy przez sito i wycisnęliśmy owoce, w filtrowanie się nie bawiliśmy.

nalewka z mirtu
Osad na dnie przefiltrujemy dopiero gdy zacznie przeszkadzać w trakcie nalewania. 🙂

Następnie przygotuj syrop: zagotuj 850 ml wody i rozpuść w niej cukier. Wystudź. Do chłodnego syropu dodaj przefiltrowany roztwór alkoholu i owoców mirtu. Rozlej do butelek. Gotowe!

nalewka z mirtu

Nalewka będzie dobra do spożycia za około 3-4 miesiące. I warto poczekać, gdyż wcześniej nie jest aż tak klarowna. 🙂 A w smaku już po leżakowaniu – nalewka z mirtu jest dokładnie taka, jak na Sardynii. Dajcie więc znać, jak zrobicie swoją! Będzie nam miło wiedząc, że trochę pomogliśmy.

nalewka z mirtu
Nalewka z mirtu jest idealna na jesienne wieczory. Jednak czy wytrzyma do tego czasu?

Jeden komentarz do “Nalewka z mirtu – domowy przepis”

  1. Likier MIRTO to kwintesencja wakacji na Sardynii a że nie mam możliwości być tam tak często jak bym chciała to domowa nalewka z owoców mirtu na chwilę przeniesie mnie na wyspę… i znów będziemy z mężem tańczyć i pić Mirto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.