Smażone sajgonki Nem Rán przepis z północy

Smażone sajgonki Nem Rán – Hue – Wietnam

Co prawda sajgonki wiążą się z miastem Ho Chi Minha (dawnym Sajgonem), jednak my spróbowaliśmy je pierwszy raz w cesarskim mieście Hue, w środkowym Wietnamie. Były cudowne, maczane w sosie Nuoc Cham zachwyciły nas od razu. W Polsce postanowiliśmy je odtworzyć. Oto rezultat.

Czas: 45 minut
Cena: drogo
Nasza ocena smaku: 9/10
Trudność: trudne
Wspomnienie: Wietnam

SKŁADNIKI NA 14 MAŁYCH SAJGONEK:
120 g obranych krewetek
120 g wieprzowiny
bardzo mały kawałek marchewki
kawałek taro lub kilkanaście pędów bambusa
bardzo mała szalotka
bardzo mały ząbek czosnku lub pół zwykłego
ok. 30 g makaronu ryżowego (waga przed gotowaniem)
1 białko z małego jaja
sól
papier ryżowy
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
powinny być jeszcze dodane grzyby ale ominęliśmy ten składnik

smażone sajgonki nem ran

SMAŻONE SAJGONKI – PRZYGOTOWANIE:
Mięso wieprzowe i obrane krewetki zmiel przez drobne oczka w maszynce do mięsa. Marchew i taro obierz i pokrój w julienne. Szalotkę i czosnek posiekaj na drobną kostkę. Makaron ugotuj, tzn. zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut – tak jak jest na opakowaniu. Gdy będzie gotowy dodaj do reszty składników razem z odrobiną soli i białkiem jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę. Farsz jest ready. Teraz najgorsze. Zawijanie. 🙂

smażone sajgonki nem ran

Papier ryżowy najlepiej używać na śliskiej powierzchni np. blat kuchenny. Deska drewniana będzie niestety kaleczyć go więc może pękać. Jest wiele sposobów używania papieru ryżowego. Można polewać gorącą wodą i czekać aż zmięknie, można zawijać w wilgotną ścierkę, trzymać na parze itd. My wkładamy do patelni z gorącą wodą, dosłownie na 2 sekundy, wyjmujemy, kładziemy na blat i w trakcie układania farszu już jest na tyle elastyczny że nie pęka. Ale to wszystko kwestia wprawy. O tym jakich błędów nie popełniać z papierem ryżowym będzie osobny wpis. 🙂 Kiedyś.

Gdy sajgonki są już ulepione, czas na smażenie. Trzeba uważać z dobraniem tłuszczu. Gdy pierwszy raz smażyłem przedobrzyłem z tłuszczem. Postanowiłem zrobić mieszankę, trochę oleju kokosowego, arachidowego i rzepakowego. Pół kuchni miałem zapryskane, wściekły że trzeba poświęcić pół dnia na jej umycie, ale sajgonki wyszły. To najważniejsze.

smażone sajgonki

SMAŻONE SAJGONKI – SMAŻENIE:
Najlepiej używać do tego głębokiego woka. Co prawda trzeba smażyć na kilka razy, ale sajgonki i tak najlepsze są gdy odrobinę wystygną. Smaż z każdej strony przez około 5-10 minut do czasu aż będą wystarczająco złociste. Do przerzucania ich najlepsze są pałeczki do jedzenia. Po wyjęciu z oleju przełóż sajgonki na papier kuchenny aby odciekł nadmiar oleju. Gdy cała partia jest usmażona, podawaj koniecznie z sosem do sajgonek Nuoc Cham który idealnie tu pasuję.

Ăn nào! – Smacznego!

smażone sajgonki

SMAŻONE SAJGONKI NEM RAN – RÓŻNORODNOŚĆ:
Ilość rodzajów sajgonek w Wietnamie nie ma granic. Nawet na tej samej ulicy, różne stragany sprzedające ten sam rodzaj spring rolls’ów, różni je proporcjami, dodawanymi tzw. ‚tajemnymi składnikami’ jak szczypta galangalu, odrobina glutaminianu sodu, dodatek wywaru wołowego, czy specyficzne zioło. To wszystko sprawia, że trudno znaleźć jeden poprawny przepis, nasza powyższa propozycja to oryginalny wietnamski przepis na sajgonki nem rán (smażone sajgonki). Pochodzi z północny kraju, a na południu nazywa się je chả giò i przyrządza odrobinę inaczej.

smażone sajgonki

Jedna myśl w temacie “Smażone sajgonki Nem Rán przepis z północy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.