Tajski jarmuż w sosie ostrygowym – coś dla hipstera

Tajski jarmuż w sosie ostrygowym – Koh Chang – Tajlandia

Niewiele warzyw może mnie jeszcze zaskoczyć, jednak danie z tajskiej kuchni, które zamówiłem na delikatny głód, było wielkim odkryciem. Na tyle wielkim, iż przed wylotem do Polski zaopatrzyłem się w prawdziwy sos ostrygowy i to niezwykłe warzywo – ‚thai kale’. Warto też zaznaczyć, że zwykłego jarmużu nawet przez folię dotąd nie dotykałem. 🙂

Czas: 30 minut
Cena: umiarkowanie, w Tajlandii bardzo tanio
Nasza (Moja) ocena smaku: 9/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Tajlandia

TAJSKI JARMUŻ W SOSIE OSTRYGOWYM – SKŁADNIKI:
pęczek tajskiego jarmużu (z Polskim dopiero sprawdzę)
sos ostrygowy
sól i wodę wymieniam bo aż głupio, że tylko dwa składniki

tajski jarmuż w sosie ostrygowym

TAJSKI JARMUŻ W SOSIE OSTRYGOWYM – PRZYGOTOWANIE:
W woku, lub głębokiej patelni, zagotuj wodę. Jej ilość zależy od Twojego naczynia. Musi jej być na tyle dużo, aby zmieściły się liście jarmużu. Można też użyć zwykłego garnka do gotowania. Forma nie ma znaczenia, liczy się efekt blanszowania. Dodaj odrobinę soli, nie dla smaku, a jedynie dla zmiękczenia warzywa i zachowania koloru. Gdy woda zacznie się gotować wrzucaj do niej całe liście jarmużu, jedynie możesz odkroić dolne fragmenty łodyg.

tajski jarmuż w sosie ostrygowym
„Z reguły warzyw nie tykam, ale ten sos ostrygowy…”

Blanszuj na małym ogniu około 5 minut, ale najlepiej sprawdzaj w trakcie czy łodygi są już miękkie. Po tym czasie zwykły jarmuż powinien być już gotowy, jednak tajski, który jest zupełnie innym warzywem (zwany chińskim brokułem), musiałem gotować przez ok. 10 minut. Teraz musisz zahartować warzywo. Prosto z gorącej wody wrzuć je do miski z zimną, najlepiej w której pływają kostki lodu. Chwilę poczekaj i nakładaj na talerze. Prawie gotowe. Teraz wystarczy polać całość sosem ostrygowym, im gęstszym tym lepiej i podawać. Nic łatwiejszego, zdrowszego ale jednocześnie dość wykwintnego nie wymyślisz na hipsterski obiad.

tajski jarmuż w sosie ostrygowym

TAJSKI JARMUŻ W SOSIE OSTRYGOWYM – MOŻE COŚ DODAĆ?
Danie przedstawiam jako osobną potrawę i tak właśnie funkcjonuję w Tajlandi jako: Ka-Na Rad Nam Man Hoi, jednak może byś serwowane jako dodatek do innych dań. Na ulicy spotykałem, że był sałatką do dania, lub wymieszany z ryżem stanowił bardziej kaloryczną potrawę. Tak czy inaczej zakochałem się w tym warzywie, a jak wypadnie w tej potrawie znienawidzony przez nas klasyczny jarmuż, opowiem kiedy indziej.

tajski jarmuż w sosie ostrygowym

O innych daniach z Tajlandii czytaj w tagu kuchnia tajska albo np. tu.

Jarmuż tajski z makaronem i kurczakiem w sosie sojowym. Najsmaczniejszy element tego dania to właśnie owo warzywo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.