Niebieski ryż – Malezja
Pamiętacie niebieską zupę Bridget Jones? Choć trudno w to uwierzyć, czasem taki efekt jest pożądany. W Azji niebieski ryż jest bardzo popularnym daniem. A jak przygotować go w domu, nie używając chemicznych barwników?
SKŁADNIKI:
1 szklanka białego ryżu
sól
30 suchych kwiatów klitorii ternateńskiej

NIEBIESKI RYŻ – PRZYGOTOWANIE:
Do szklanego naczynia wrzuć kwiaty klitorii i zalej szklanką gorącej wody. Przykryj naczynie np. folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Następnie zabarwioną wodę użyj do ugotowania ryżu. Oczywiście, jeśli Twój ryż wymaga większej ilości wody, dolej jej więcej. Wrzuć ryż i postępuj wg. informacji na opakowaniu. Azjatyckiego ryżu nie trzeba wrzucać do gorącej wody, jak europejskich w torebkach, można zacząć gotować z ryżem w zimnej wodzie. Tak czy inaczej, ryż przyjmie barwnik i stanie się niebieski. Ot, oto cała tajemnica zabarwionego ryżu. Gotowe. Teraz musisz wybrać, co do niego podać. 🙂

ZMIANA BARWY NA ZIELONĄ:
Świetnym rozwiązaniem dla niebieskiego ryżu jest dodanie żółtego sosu na bazie kurkumy. Wówczas ryż zmieni kolor na zielony. Będzie to wyglądało bardzo ciekawie, a jednocześnie nie będzie zmieniało smaku sosu.
WAŻNA UWAGA: Kwiaty klitorii nie mają smaku, więc nie zmienią smaku Waszych potraw. Są w pełni naturalne i bezpieczne, w przeciwieństwie do syntetycznych barwników spożywczych. Niestety, aby zdobyć suszone kwiaty klitorii, należy pofatygować się gdzieś do Azji albo zamówić nasiona przez internet i wychodować samemu pnącze w domu, jak my to zrobiliśmy – historia klitorii i naszej uprawy.