Sos do sajgonek (nuoc cham) – przepis domowy

Sos do sajgonek – Hue – Wietnam

Gdy przyrządzacie w domu sajgonki, lub gdy kupujecie je gotowe, to pamiętajcie o dobrym sosie. Podkreśli ich smak i doda aromatu. Zawsze kupowaliśmy gotowy sos, do czasu, aż sami nie przygotowaliśmy  dziecinnie prostego sosu nuoc cham.

Czas: 5 minut
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Wietnam

SOS DO SJAGONEK – SKŁADNIKI:
125 ml sosu rybnego
125 g cukru – najlepiej białego
250 ml wody
1 mała papryczka chilli
sok wyciśnięty z ½ limonki
1 płatek suszonego czosnku lub kawałek świeżego

sos do sajgonek
Ingrediencje.

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie płynne składniki wlej do niewielkiego rondelka, dodaj cukier i czosnek (nie pokrojony). Papryczkę pokrój w tzw. ptasie oczka i wrzuć do mieszanki. W zależności od upodobań smakowych, papryczek może być więcej lub mniej. Mała papryczka: dla nas oznacza to taką długości małego palca. Gdy składniki będą w rondelku, należy wszystko podgrzać na wolnym ogniu. Chodzi o rozpuszczenie cukru i delikatne podgrzanie czosnku i chilli. Wyłącz, gdy cukier się rozpuści i odstaw na kilka godzin, aby sos nabrał harmonijności. W sumie to sos juz gotowy. 🙂

Idealnie pasuję do smażonych sajgonek Nem Ran.

sos do sajgonek

OPCJE I OSTRZEŻENIE:
Oczywiście można dodawać do sosu różnych innych składników jak rzepa japońska, marchewka, imbir, cebulki wszelakiej maści; jednym słowem, co tylko chcesz. Ważne, aby zachować proporcję płynów. Zanim uzyskaliśmy ten przepis, który oddaje w 100% to, co podano nam do sajgonek w Hue, próbowaliśmy różnych przepisów. Niestety, ktoś kiedyś wrzucił do sieci pomyloną  lub niesprawdzoną recepturę,  zakładającą dodanie do sosu ćwierć szklanki soku z limonki, a internet ją zaczął powielać. I tak wiele znanych stron bezmyślnie kopiuje przepisy i otrzymuje się danie (sos), nienadające się do jedzenia. My na taki natknęliśmy się kilkukrotnie. I stąd ostrzeżenie przed przepisami typu wytnij-wklej. Nasze przepisy zawsze najpierw próbujemy, później o nich piszemy. 😀

sos do sajgonek

SOS DO SAJGONEK NUOC CHAM – WYMOWA:
Sos Nuoc Cham ma taką właśnie uproszczoną transkrypcję. Prawdziwa wietnamska nazwa wygląda tak: nước chắm. Jak łatwo się domyślić, wymowa też jest dość ciekawa. Ale nie zagłębiając się w szczegóły, nie popełnisz błędu i zostaniesz zrozumiany w Wietnamie, jeśli będziesz mówić „njok chem„.

Jedna myśl w temacie “Sos do sajgonek (nuoc cham) – przepis domowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.