Kurczak po khmersku – amok moam

Kurczak po khmersku – Angkor Wat – Kambodża

Nie ma możliwości, by odwiedzając Kambodżę, a nawet będąc tylko w Angkorze, nie spotkać tego dania. Już od samego podania nos aż wibruje od zapachów. To najpopularniejsze danie kuchni khmerskiej można bardzo łatwo przygotować w domu.

Czas: 90 minut
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 9/10
Trudność: trudne
Wspomnienie: Kambodża

KURCZK PO KHMERSKU – TURYSTYCZNY HIT:
Danie to, amok moam, jest najczęściej zamawianym posiłkiem w Kambodży, ale tylko przez odwiedzających turystów. Zarówno kurczak po khmersku, jak i ryba po khmersku (amok trey), cieszą się niezwykłą estymą wśród zwiedzających, może przez podobieństwo do tajskiego curry albo przez niezwykły sposób podania – w miseczce wykonanej z liści bananowca. Jak by nie było, samo danie jest wprost idealne dla rozpoczęcia podróży kulinarnej po tamtym regionie Azji. Amok moam nie jest ostre, może wydać się nawet mało słone, jednak pod względem doznań smakowych to kwintesencja Kambodży.

kurczak po khmersku
Amok moam zawinięty w bananowca z ryżem sung yod w tle.

CO ZNACZY AMOK? I JAK SOBIE Z TYM PORADZIĆ? 🙂
Wszystkie dania ze słówkiem amok w nazwie muszą być duszone na parze i zawinięte w liście bananowca. Liście te są cechą charakterystyczną kuchni khmerskiej już od czasów świetności Angkoru. Jednak w Polsce trudno je zdobyć, choć nie jest to nieosiągalne (znaleźliśmy paczkę mrożonych za jedyne 7 zł!). Aby przygotować dania typu amok, można postąpić dwojako: albo pominąć proceś parowania i najzwyczajniej mięso ugotować w sosie, albo osobno ugotować na parze i przed podaniem połączyć z sosem. Oczywiście bez liści bambusowych amok musisz podać w miseczce.

kurczak po khmersku

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
½ czerwonej cebuli (ew. 2 małe szalotki)
1 ząbek czosnku
3 świeże liście kaffiru (lub mrożone czy suszone)
1 trawa cytrynowa (ew. 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej)
galangal kłącze 5 cm (ew. obrany imbir 5 cm)
2 łyżeczki sosu rybnego
½ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie zamiast chili)
1 łyżeczka cukru kokosowego (ew. trzcinowego)
300 ml mleka kokosowego
pierś  kurczaka lub kawałek piersi indyka
sól
ryż jaki lubisz (u nas sung yod)
liście bananowca (opcjonalnie)

kurczak po khmersku
Kurczak po khmersku – amok moam.

PRZYGOTOWANIE:
Najpierw należy przygotować pastę kroeung, jeśli jakimś przypadkiem już ją masz, to wystarczy dodać mleko kokosowe i zagotować. Sos gotowy.

kurczak po khmersku

Jeśli jednak musisz ją przygotować, wrzuć wszystkie 9 składników z listy powyżej do food processora, albo bardzo drobno poszatkuj i wszystko razem zmieszaj. Następnie dolej odrobinę (100 ml) mleka kokosowego do swojej pasty kroeung i wszystko zblenduj, aż uzyskasz jednolity sos. W Kambodży jednak te sosy po połączeniu z mlekiem nie są zbyt homogeniczne, więc nie trzeba się bardzo przejmować długim blendowaniem. Następnie zagotuj wszystko razem z pozostałym mlekiem. Poczekaj, aż sos na ogniu zgęstnieje i zacznie cudownie pachnieć, pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z palnika.

kurczak po khmersku

Teraz kurczak lub indyk. Tak jak pisałem wyżej, są trzy drogi: bananowiec, parowar albo gotowanie. Dwie ostatnie drogi są łatwe i chyba oczywiste, więc skupię się na wersji z liśćmi. Potnij je na kwadraty po 20 cm. Zwiń w kwadratowe talerzyki, boki spinając wykałaczkami, i umieść w nich gorący sos razem z kawałkami pokrojonego mięsa, delikatnie popruszonego z wierzchu solą. Umieść wszystko w parowarze albo bambusowym parowniku. Paruj przez około 1h. Mięso ma bardzo powoli ‚uparować się’. Sprawdzaj czy nie brakuje wody w trakcie. 🙂 Przygotuj zawczasu ryż i podawaj na stół.

សូមអញ្ជើញឆ្ងាញ់ (soum ancyn cnan)!

KURCZAK PO KHMERSKU – INNE WERSJE:
Jeśli nie masz parownika, to omiń ten proces – wystarczy zwykły garnek. 🙂 Sam sos z mlekiem kokosowym i ugotowanym w nim mięsem jest wystarczająco pyszny. Czasem szkoda czasu na bananowca. 😉

Jeden komentarz do “Kurczak po khmersku – amok moam”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.