Kurczak adobo filipiński obiad w 20 minut

Kurczak adobo – El Nido – Palawan – Filipiny

Sposób gotowania polegający na marynowaniu mięsa lub warzyw w occie, sosie sojowym i przyprawach, nazywa się adobo. Proces ten pochodzi z Filipin i to z czasów, zanim Ferdynand Magellan odkrył te wyspy dla Europejczyków. Oto przepis na udka.

Czas: 20 minut
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 9/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Filipiny

PROCES ADOBO:
Taki rodzaj przygotowywania dań był charakterystyczny dla kuchni filipińskiej już przynajmniej w XVI wieku. Franciszkański mnich, Pedro de Buenaventura, publikując w 1613 roku swój słownik języka tagalskiego (filipino), wspomina o potrawach ‚adobo de los naturales‚ – macerowanych potrawach przygotowywanych przez rdzennych mieszkańców. Dawni Filipińczycy musieli stosować moczenie mięsa w occie aby przedłużyć jego żywotność w tropikalnym klimacie. Dania przygotowane metodą adobo, poza walorami smakowymi, można też dość długo przechowywać i co ważne, są równie smaczne na ciepło jak i na zimno.

kurczak adobo

I coś, co najbardziej chyba zdziwi czytelnika: proces adobo stosowany jest nie tylko do różnych gatunków mięs czy owoców morza, lecz również do warzyw i owoców jak szpinak wodny, okra czy kwiaty bananowca.

kurczak adobo
Fioletowy napój otrzymany tak jak niebieski ryż: klitoria.

KURCZAK ADOBO – SKŁADNIKI NA 2 TALERZE:
4 udka z kurczaka
45 ml octu kokosowego; może być ryżowy, winny lub jabłkowy
45 ml sosu sojowego
czarny pieprz
ząbek czosnku
mała szalotka lub mała cebulka
4 liście laurowe
3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
olej kokosowy lub inny np. arachidowy – tylko do podpieczenia
1 szklanka wody
plus ryż i coś zielonego (opcjonalnie)

kurczak adobo

KURCZAK ADOBO – PRZYGOTOWANIE:
Do płaskiego, głębokiego naczynia wlej ocet i sos sojowy. Ząbek czosnku obierz i posiekaj w drobną kostkę. Połowę wrzuć do naczynia razem z rozkruszonymi liśćmi laurowymi. Opłukane udka delikatnie natnij, aby płyny łatwiej wnikały w głąb mięsa. Zanurz w marynacie i odstaw na minimum 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż i przygotuj zieleninę – jaką lubisz (u nas był to jarmuż świeżo przywieziony z wakacji w Tajlandii – zupełnie inny od tego, który można kupić w Polsce). Oryginalnie danie jada się tylko z ryżem.

kurczak adobo

Na dość głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj poszatkowaną szalotkę i resztkę ząbka czosnku. Poczekaj aż wszystko się zarumieni i zacznij opiekać udka kurczaka. Nie wylewaj przypadkiem marynaty, jeszcze się przyda. Gdy drób nabierze z obu stron ładnego złotawego koloru, dodaj resztę marynaty i dolej około 1 szklankę wody. W tym momencie czas na duszenie i dodanie cukru. Można go dodać od razu, albo gdy większość marynaty i wody wyparuje. Ja dodaję łyżeczkę cukru zaraz na początku, a resztę, gdy płyn się zredukuje. Przykryj patelnię do połowy pokrywką i pozostaw na dość mocnym ogniu. Co jakiś czas odwracaj udka.

kurczak adobo
Po lewo sałatka z blanszowanego jarmużu tajskiego i kiełków rzodkiewki.

Gdy zobaczysz, że płyn wolno się redukuje, a minęło dużo czasu, po prostu zdejmij pokrywkę i gotuj, aż płyn stanie się prawie gęsty. Dodaj pozostały cukier i poczekaj, aż marynata zacznie się karmelizować. To już czas na nakładanie kurczaka adobo.

Mabutin gana! 

kurczak adobo
Kurczak adobo podany w El Nido na Palawanie (Filipiny). Ryż podany osobno.
KURCZAK ADOBO – WARIACJE:
Dużo łatwiejszą wersją adobo jest użycie piersi lub innego pokrojonego w kostkę mięsa. Można wówczas całe adobo jeszcze na patelni zmieszać z ryżem i podawać jako danie jednogarnkowe.

Jak zwiedzaliśmy, i za ile, Filipiny – czytaj tutaj.

3 komentarze do “Kurczak adobo filipiński obiad w 20 minut”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.