Chancaca – cukier, który ma witaminy

Chancaca – Arequipa – Peru

Skoro biały cukier to śmierć, skoro obniżanie jego ilości w diecie jest akurat teraz modne, a mimo to tyle osób jest od niego uzależnionych, znaleźliśmy salomonowe rozwiązanie! Zdrowy cukier, pełen witamin!

SMAK: słodki ale zdrowy.
POCHODZENIE: Peru, Boliwia, Chile.
WYKORZYSTANIE: champus, sos do sopaipillas, sos do picarones
UŻYCIE: tak jak zwykły cukier.

Chancaca - zdrowy cukier

CHANCACA – CO TO JEST?
Oryginalnie jest to gorący sos otrzymany po roztopieniu suchych krążków, w jakich sprzedawane jest chancaca. Lecz dziś nazwa odnosi się jednocześnie do samego suchego produktu – owego krążka.

Chancaca

Z racji że jest to ‚cukier’ otrzymany z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum L.), zachowuje on większość właściwości tej rośliny. Czyli witaminy i minerały. Dzieje się tak dlatego, że cukier ten nie jest poddawany tak silnej obróbce (rafinacji), jak zwykły cukier trzcinowy. Nie odwirowuje się go ani nie oczyszcza, więc ostateczny produkt jest specyficzny w barwie (bliższy melasie), zdrowszy, ale jednoczenie mniej słodki od klasycznej porcji cukru. Jednak aspekty zdrowotne i smakowe zdecydowanie wygrywają. 🙂

Chancaca

CHANCACA – SKĄD POCHODZI?
Ten cukier po raz pierwszy spotkaliśmy w trakcie naszego pobytu w peruwianskim mieście Arequipa. Jak większości naszych kulinarnych odkryć, i tego dokonaliśmy przez przypadek. Skosztowaliśmy sprzedawany na targu dziwny napój: champús. Okazał się bardzo smaczny, a co ważniejsze słodki i pożywny. Jednak smak słodyczy był trochę dziwny. Dopiero po powrocie do Polski dowiedzieliśmy się, że był słodzony cukrem chancaca, który zupełnie przypadkowo kupiliśmy dzień przed wyjazdem z Arequipy (nie wiedząc na dobrą sprawę, co to właściwie jest).

Chancaca

W Ameryce Południowej ten słabo rafinowany rodzaj cukru określa się wspólną nazwą piloncillo. A występuje od Meksyku po Patagonię, a nawet dalej – przez Filipiny dotarł do Indii brytyjskich.

CHANCACA – ZASTOSOWANIE:
Jest idealny jako sos, w konsystencji przypomina ciepły syrop klonowy, jednak na zimno krystalizuje się. Świetni się sprawdzi w roli zamiennika cukru, jadnak, jak w dawnych wiekach, należy go rozgnieść i dopiero rozsypać do srebrnych cukiernic na kluczyk. 😉

Chancaca

Chancaca jest typową ingrediencją kuchni latynoskiej, więc będzie idealna do wszelkich południowo amerykańskich deserów. Wspomniany wcześniej napój champus to nic w konfrontacji z gwatemalskim atol de elote, filipińskim kalamay czy latik, z południowo amerykańską kawo/herbatą aguapanela, czy wreszcie meksykańską capirotada, które są prawdziwymi bombami kalorycznymi.

Chancaca

Pomimo zapewnień producentów o witaminach i minerałach zawartych w chancaca i innych piloncillo to wciąż jest to jednak cukier. Ale cukier odrobinę zdrowszy od wszystkich pozostałych. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.