Doenjang jjigae – łamiąca język, ostra zupa z Korei.

Doenjang jjigae – Seul – Korea

Każdy kraj posiada swoją własną, klasyczną, niedzielną zupę domową. Taki odpowiednik naszego rosołu. Z azjatyckich klasyków będą to: w Japonii – miso, w Tajlandii – kaeng phet pet yang, w Wietnamie – zupa pho, a w Korei Południowej – Doenjang jjigae.

Czas: 15 minut (+ 15 minut gotowanie wywaru)
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 8/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Korea Południowa

Doenjang jjigae - koreanska zupa

SKŁADNIKI (na 6/8 porcji – 2 litry wody):
200 g wołowina do wywaru, najlepiej z antrykotu
1 łyżeczka sosu z sardeli, ew. oliwa ze słoiczka po anchois
½ cebuli
½ cukini
½ czerwonej papryki
1 grzybek, może być suszony prawdziwek
1 średni ziemniak
½ opakowania tofu
1 łyżka stołowa pasty miso
1 łyżka stołowa doenjang
1 łyżeczka herbaciana pasty gochujang
DWA ostatnie składniki może zastąpić pasta ssamjang

Doenjang jjigae - koreanska zupa

DOENJANG JJIGAE – PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlej 2 litry wody, ale pamiętaj, aby pozostało w nim jeszcze miejsce na warzywa. Zagotuj wodę wraz z pokrojonym na paski lub kostkę mięsem i grzybkiem. Postaraj się wybrać najładniejsze części wołowiny do zupy, a fragmenty z przerostami, nie pokrojone w kostkę, wrzuć do garnka. Niech oddadzą swój smak do wywaru.
Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, przygotuj warzywa. Obierz ziemniaka i, wraz z cebulą i cukinią, pokrój w kostkę. To samo zrób z tofu. Papryka użyta w tym przepisie to zwykła czerwona, ale oryginalny koreański przepis mówi o czerwonej chili. Dla nas jednak to byłby za ostry smak, więc obniżamy jego poziom do akceptowalnego dla nas. Zresztą pod koniec gotowania można ewentualnie dodać więcej papryki chili w proszku lub pasty gochujang.

Doenjang jjigae

Gdy wywar będzie gotował się już 10/15 minut, odszumuj go, wyjmij przerośnięte kawałki wołowiny i dodaj wymienione wyżej pasty wraz z sosem z sardeli. Wymieszaj dobrze i skręć płomień na średni. Dorzuć wszystkie pozostałe składniki pokrojone w kostkę, dodaj szczyptę soli i gotuj całość przez 10/15 minut. Do czasu, aż warzywa zmiękną. Sprawdź, czy ostrość i poziom soli jest odpowiedni. Doenjang jjigae gotowa! Idealna na oglądanie olimpiady, lub  ceremonii zamknięcia. 🙂

맛있게 드세요 (mani duseyo) – Smacznego!

Doenjang jjigae

DOENJANG JJIGAE – ALTERNATYWA:
Zamiast sosów doenjang i gochujang można użyć sosu ssamjang. Jest łagodniejszy od gochujang, ale w składzie posiada wymienione wyżej sosy, wzbogacone jedynie o dodatkowe kawałki warzyw.

Doenjang jjigae

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.