Sushi z rzepy japońskiej, marchewki i awokado

Sushi z rzepy – Warszawa – Japonia

Istnieje wiele przepisów na domowe sushi z japońską rzepą daikon. Jednak wszystkie wspominają o marynowanej. A co, jeśli masz tylko surowy daikon? Któregoś wieczoru wymyśliłem sushi, używając dostępnych w danej chwili w lodówce warzyw. Efekt nawet mnie zaskoczył, i pomimo że nie jestem osobą epatującą pewnością siebie, jestem mimo wszystko zmuszony dać temu przepisowi najwyższą notę.

Czas: 20-30 minut
Cena: umiarkowanie
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: trochę Japonia, jednak Polska

SKŁADNIKI:
ryż do sushi
ocet ryżowy
mirin lub sake
płaty alg nori
1 duża rzepa japońska – daikon
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 awokado
sól
i … majonez (PRZEPRASZAM WSZYSTKICH MISTRZÓW SUSHI) 😉

DODATKI:
pasta wasabi
sos sojowy
wino choya

sushi z rzepy

PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotuj i zapraw go, jak lubisz. Ja na szklankę nieugotowanego ryżu używam 2 łyżki octu i 2 łyżki mirinu lub sake. W zależności, co w danej chwili mam pod ręką. O przygotowaniu ryżu na sushi niebawem popełnię kilka słów. Jest to zbyt ważne zagadnienie, aby tak zbywać temat.

sushi z rzepy

Gdy zaprawiony ryż już stygnie, możesz przystąpić do przygotowywania farszu. Wszystkie warzywa umyj i obierz, pokrój na mniejsze części i albo użyj zwykłej tarki o drobnych oczkach, albo jakiegoś sprzętu do starcia ich na małe wiórki (u mnie niezastąpiona przystawka do Kitchen Aid). Następnie dodaj trochę soli, aby wyciągnęła nadmiar wody z warzyw i dodaj 2 łyżki majonezu. Oczywiście zależy to od upodobań, jednak ja dodaję tylko tyle majonezu, aby wszystkie warzywa dokładnie się złączyły w jedną bryłę. Następny etap to odsączenie wytrąconego z farszu nadmiaru płynów. Ja przerzucam wszystkie warzywa na duże sito i ręcznie wyciskam biały, słony płyn. Tak, aby farsz nie był płynny tylko utrzymywał uformowany kształt.

sushi z rzepy

Awokado obierz i pokrój w paski. Rozpocznij zwijanie sushi. Mata do zwijania jest niezbędna, choć pamiętam czasy, gdy radziłem sobie bez niej, używając bambusowej maty pod talerz. Na odpowiednio ułożonym płacie nori rozłóż zaprawiony uprzednio ryż. Następnie wzdłuż brzegu ułóż paski awokado i dość grube wałki farszu z warzyw. Zwiń je klasycznie jak sushi maki. Pokrój na odpowiednie dla Ciebie porcje. I pozostaje już tylko dodać na talerz pastę wasabi, nalać sosu sojowego i postawić kieliszek wina choya. Po prostu musicie to sushi sprawdzić sami!

いただきます – Itadakimasu!

sushi z rzepy

SUSHI Z RZEPY JAPOŃSKIEJ – WINO:
To chyba jedyne sushi, jakie próbowałem, do którego pasuje słodkie, japońskie wino choya. Zarówno ryż jest dość słodki, jak i marchewka w farszu nadaje porcji lekkiej słodyczy. Dlatego  też uważam, że słodkie wino jest tu idealnym dodatkiem, choć oczywiście na sake też nikt nie powinien narzekać. 🙂

sushi z rzepy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.