Dzikie pieczarki i bleu d’Auvergne – szybka haute cuisine

Dzikie pieczarki i niebieski ser – Auvergne – Francja

Gdy trzeba na szybko przygotować coś, co zachwyci wybredne i wyrafinowane gusta niespodziewanych gości – polecam dzikie  pieczarki i niebieski ser pleśniowy. Najlepiej prawdziwy bleu d’Auvergne. Do tego szczypta pieprzu z Kampot i domowy creme fraiche. Wszystko ultra niedostępne w Polsce. Więc goście szczerze zachwyceni.

Czas: 10 minut
Cena: bardzo drogo
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Francja i Kambodża

SKŁADNIKI:
5 dzikich pieczarek
2 łyżki domowego crème fraîche
ser z niebieską pleśnią np: bleu d’Auvergne
odrobina domowego masła
pieprz z Kampot
makaron gruby np: pappardelle
sól
opcjonalnie słodkie winogrona bezpestkowe

dzikie pieczarki

PRZYGOTOWANIE:
Zacznij gotować makaron. Jeśli to pappardelle, to w ciągu 5 minut będzie gotowy. Ale bez obaw, pieczarki i sos będą w tym czasie również gotowe do podania. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przesmaż chwilę na maśle często podrzucając aby równomiernie zmiękły. Po około 2 minutach wrzuć na patelnie pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią (czytaj poniżej). Tak aby zaczął się rozpuszczać ale nie przypalił. Od razu, dodaj też śmietanę (najlepiej crème fraîche). Przemieszaj i duś bez przykrycia, na wolnym ogniu aż sos zacznie bulgotać. Dodaj następnie soli i ugniecionego w moździerzu pieprzu z kambodżańskiego miasta Kampot. W trakcie odcedzania makaronu niech sos wciąż się podgrzewa, aby pieczarki w pełni zmiękły. Gdy makaron będzie już na talerzu, dodaj gotowy sos z pieczarkami i posyp przekrojonymi na pół winogronami. Gotowe. Wymyślne i niesamowicie smaczne danie. Polecam.

Bon appétit!

dzikie pieczarki

DZIKIE PIECZARKI? – CZYM ZASTĄPIĆ SKŁADNIKI:
Oczywiście powyższa wersja dania jest ultra wyrafinowana. Jednak można osiągnąć porównywalny smak używając innych, bardziej dostępnych w Polskich warunkach, składników. Zamiast makaronu pappardelle można użyć każdego innego grubego makaronu, jak fusilli czy penne. Pieczarki oczywiście mogą być zwykłe, białe. Tak jak i będzie pasował zwykły pieprz. Bleu d’Auvergne łatwo zastąpić innym serem dostępnym w Polsce np: serem gorgonzola, ważne aby miał niebieską pleśń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.