Creme fraiche – domowa, świeża śmietana

Creme fraiche – Paryż – Francja

Produkt tak charakterystyczny dla kuchni francuskiej jest prawie nieobecny w polskich sklepach. Zresztą nawet jeśli w nich bywa, to jego cena wywołuje uśmiech – tym bardziej na ustach osób, które wiedzą, jak przygotować crème fraîche we własnym domu.

Czas: 2 minut + cierpliwe czekanie 10-20 godzin
Cena: bardzo tanio
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Francja

SKŁADNIKI:
tłusta śmietanka – najlepiej 36%, ale uda się też z 30% jak i z 42%
maślanka albo kefir

creme fraiche

CREME FRAICHE – PRZYGOTOWANIE:
Do szklanego naczynia wlej śmietanę i dodaj łyżeczkę lub dwie maślanki (może być też kefir). Proporcja to 1 łyżeczka bakterii na 100 ml śmietanki. 🙂 Wymieszaj i odstaw w w nienasłonecznione, ciepłe miejsce. Odczekaj 10 lub 20 godzin i Twój domowy/własny crème fraîche będzie gotowy. Ze śmietanki 42%, przy odkrytym słoiku, krem gęstniał całą noc (10h), a przy śmietance 30%, z pokrywką, aż 24 godziny. Niemniej, prosta i piekielnie pyszna świeża śmietanka gotowa.

Bon appétit!

creme fraiche

 

WYBÓR ŚMIETANY:
Jeśli sprawdzacie etykiety, wiecie że śmietanka śmietance nie równa. Wybierzcie więc produkt bez konserwantów, bo wasz crème fraîche może się nie udać, a jedynie zakonserwować. 🙂
Mi udało się uzyskać krem ze wszystkich wymienionych wyżej (SKŁADNIKI) śmietanek i trudno mi dziś jednoznacznie określić, który smak jest najlepszy. Jedyne, co może być ułatwieniem w procesie produkcji, to konsystencja śmietany. Jeśli użyjesz płynnych produktów, łatwiej będzie Ci ocenić, czy już ingrediencje zgęstniały i stworzyły gęsty crème fraîche.

creme fraiche

CREME FRAICHE – PRZECHOWYWANIE:
Gdy uzyskasz już gotową świeżą śmietankę, schowaj ją do lodówki. Zimno zatrzyma cały proces, a Ty zyskasz crème fraîche na nawet 2 tygodnie. Niestety, u nas nigdy nie wytrzymała tak długo, ale nie dlatego, że się psuła – po prostu nasze dania nie pozwalają jej na to. A oeufs cocotte a l’estragon to idealny posiłek do ‚zmarnowania’ całej takiej śmietanki. 🙂

creme fraiche

CREME FRAICHE – DO CZEGO UŻYWAĆ:
Poza przepisem na jaja powyżej, ze względu na wysoki procent tłuszczu, crème fraîche nadaje się idealnie do zup – nie zetnie się w połączeniu z gorącym płynem (np. krem z dyni). Pasuje również do owoców, ciast, a nawet jako samodzielne danie. Grissini maczane w tym kremie będą idealne na szybką przekąskę. A bagietka ze słonawym, białym serem i bardzo słodkim dżemem jest wręcz obłędna.

creme fraiche

creme fraiche
Oeufs cocotte nie istnieją bez creme fraiche.

3 komentarze do “Creme fraiche – domowa, świeża śmietana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.