Oeufs cocotte a l’estragon – paryskie śniadanie w stylu haute cuisine

Oeufs cocotte a l’estragon – Paryż – Francja

Haute cuisine to z reguły bardzo droga i wyrafinowana wersja francuskiej kuchni. Bardzo pokazowa – zwracająca dużą uwagę na sposób podania dań i użyte składniki. Jednak ten przepis na zapiekane jajko z estragonem jest niezwykle prosty, a jednocześnie efekt jest ekstremalnie smaczny. I wciąż pozostaje w ramach haute cuisine.

Czas: 10 minut
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: łatwiejsze od gotowania jajka, nie może nie wyjść 🙂
Wspomnienie: Francja

SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 całe jaja
4 łyżeczki crème fraîche (czytaj niżej)
świeży estragon (ale może być też suszony)
odrobina pieprzu
sól
odrobina masła do smarowania kokilek

oeufs cocotte a l'estragon

OEUFS COCOTTE A L’ESTRAGON – PRZYGOTOWANIE:
Oeufs cocotte à l’estragon powinny być zapiekane w piekarniku, jednak prezentowany przepis ma być użyteczny w normalnych, porannych warunkach domowych. Więc nasz przepis będzie wykonalny bez piekarnika. Wystarczy garnek z pokrywką i zapłacony rachunek za wodę. 🙂

oeufs cocotte a l'estragon

Dwie kokilki wysmaruj odrobiną masła. Na dno każdej z nich nasyp odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i niewiele soli. Teraz do osobnej miseczki wbij jedno jajo i dodaj 2 łyżeczki crème fraîche. Delikatnie całość wymieszaj, ale tak aby nie rozbić żółtka. Wlej jajo z kremem do kokilki i przygotuj tak samo drugą porcję. Gdy kokilki będą już zapełnione, posyp je obficie estragonem.

oeufs cocotte a l'estragon

Kolejny etap to zagotowanie wody w garnku, w którym zmieścisz swoje kokilki. Wody nie może być za mało. Ma starczyć jej na 8 minut gotowania pod przykryciem. Nie może być jednak też za dużo, aby w trakcie gotowania nie wlała się do naszych jajek.

Gdy woda się zagotuje, włóż kokilki, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut. Jeśli wolisz mniej ścięte jajo, skróć ten czas do 6,5 minuty. Po ugotowaniu wyjmij kokilki, najlepiej jakimiś szczypcami i chwilę ostudź. I gotowe!

Bon appétit!

oeufs cocotte a l'estragon

OEUFS COCOTTE A L’ESTRAGON – SPOSÓB PODANIA:
Najlepiej podawaj z chrupkim, świeżym pieczywem typu francuska bagietka. Jak sprawdziliśmy – tosty, pomimo że chrupkie, absolutnie nie pasują do oeufs cocotte à l’estragon. 🙂
oeufs cocotte a l'estragon
Domowy creme fraiche na pierwszym planie. Przepis w linku poniżej.

CREME FRAICHE – CO TO?
Crème fraîche to bardzo przydatny produkt, ale w Polsce absolutnie nie do dostania w ludzkiej cenie. Czasem pojawia się w tematycznych akcjach Lidla etc. Jednak jest tak łatwy do samodzielnego wykonania w domu, a dodatkowo może być przechowywany w lodówce nawet 2 tygodnie, tak więc grzech go nie przygotowywać samemu – przepis znajdziesz tu.


 

Jedna myśl w temacie “Oeufs cocotte a l’estragon – paryskie śniadanie w stylu haute cuisine”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.