Ekstrakt waniliowy jako zamiennik syntetycznej waniliny

Ekstrakt waniliowy – Prawdziwy

Gdy już poznasz intensywność zapachu prawdziwej wanilii. Gdy już zauważysz, że prawdziwy cukier waniliowy jest kompletnie różny od sklepowej waniliny. I gdy już domowy cukier zagości w Twojej kuchni, to niewielki krok dzieli Cię od zrobienia prawdziwej esencji waniliowej.

SKŁADNIKI:
bardzo szczelny słój lub butelka (koniecznie szklana/y)
10 lasek wanilii (reszta dodawana będzie w trakcie macerowania)
0,5 l alkoholu 70%

ekstrakt waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Do przeznaczonego słoja lub butelki wlej alkohol. Wanilię rozkrój wzdłuż strąka i zaokrąglonym nożykiem wydobądź nasiona, które możesz dodać do prawdziwego cukru waniliowego lub do butelki z alkoholem. Najważniejsze jednak są łupinki wanilii. To one oddadzą smak, kolor i zapach. Wrzuć więc je do naczynia z alkoholem i szczelnie zakorkuj. Co kilka dni delikatnie potrząsaj słoikiem. Za około 2 miesiące będziesz mieć prawdziwy, esencjonalny ekstrakt waniliowy i zapomnisz o kupowanych w sklepach syntetycznych esencjach. 🙂

laska wanilii

EKSTRAKT WANILIOWY – PORADY:
Używaj tylko szklanego słoja lub szklanej butelki.
Jeśli nie masz pewności co do szczelności pojemnika, możesz ratować się jakimiś gałganami (cytat ze starych poradników 🙂 ), my uszczelniliśmy szklany korek plastrem aptecznym z rolki.
W miarę upływu czasu, dorzucaj resztki zużytych w kuchni pustych waniliowych lasek. Gdy wykorzystasz większość ekstraktu, najzwyczajniej dolej więcej alkoholu i dorzuć 2 lub 3 świeże laski. Po około miesiącu nowy ekstrakt będzie znów gotowy.

ekstrakt waniliowy

Cena sklepowa lasek wanilii w Polsce jest absurdalnie wysoka. Tym bardziej po ostatnich (2017) zniszczeniach na madagaskarskich plantacjach tej rośliny. Przypomina to czasy holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Jeśli nie masz możliwości kupienia lasek w trakcie jakiejś podróży (najtaniej w Tajlandii i Indonezji, ale już nie na Madagaskarze), polecam zakup przez internet. Sprzedaje się tam waniliową laskę za ok. 6-8 zł, zależnie od wielkości (jeszcze kilka miesięcy temu można było z łatwością znaleźć wanilię za 2 zł za laskę). Są świeższe od tych sklepowych w probówkach i tańsze.
Wracając do naszego ekstraktu – pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Nie trzeba przechowywać go w lodówce – u nas od wielu lat stoi na kuchennym blacie.
Pamiętaj, że syntetyczne smaki i aromaty waniliny są bardziej wyczuwalne w pieczonych ciastach niż prawdziwa wanilia, więc zawsze, używając własnego ekstraktu lub cukru waniliowego, musisz dodawać w trochę większej ilości, niż w przepisie.

ekstrakt waniliowy

EKSTRAKT WANILIOWY – Z CZYM TO SIĘ JE:
Ekstrakt waniliowy jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru waniliowego. Dodaje się go do ciast, lodów, kremów i wielu innych. Jego zaletą jest to, że łatwiej od cukru łączy się z przygotowywaną masą.

EKSTRAKT WANILIOWY – KOSZTY:
– ekstrakt kupiony w sklepie – ok. 30 – 40 PLN / 100 ml
– ekstrakt domowy – ok. 100 PLN / 500 ml (przyjęliśmy cenę 40 PLN za 0,5 l spirytusu i 6 PLN za laskę wanilii, my użyliśmy Rasputina 70% za 14 PLN za 0,5 l i wanilii za 0,90 PLN za laskę – całkowity koszt w naszym przypadku to 23 PLN za 500 ml). Jednak wiem, że ceny teraz drastycznie poszybowały w górę. Więc tanich poszukiwań życzę.

Przepis na cukier waniliowy też jest łatwy. 🙂

Jeden komentarz do “Ekstrakt waniliowy jako zamiennik syntetycznej waniliny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.