Mirto di Sardegna – nalewka z owoców mirtu, z Sardynii

Mirto di Sardegna – Sardynia – Włochy

Wyspa Sardynia słynie z wielu cudownych miejsc i wielu cudownych produktów, ale to krzew mirtu jest jej niepodzielnym władcą. Jego liście używane są od starożytności jako przyprawa do dziczyzny, suszone owoce zastępują pieprz, suchymi gałązkami wędzi się wiele sardyńskich mięs. Nalewka z owoców mirtu – Mirto di Sardegna – to jednak najlepsze, co można z tej rośliny wyprodukować.

Wspomnienie: Sardynia
Moc: 30%
Moment podania: idealny po posiłku (zmrożony), coraz modniejszy jako aperitif

mirto di sardegna

MIRTO? CO TO JEST?
Mirto di Sardegna to typowy lokalny produkt z Sardynii. Wytwarza się go tylko ze świeżych owoców mirtu zwyczajnego (Myrtus communis L.), pochodzących tylko i wyłącznie z  gajów mirtowych tej wyspy. Nie można dodawać do tej nalewki ani barwników, ani importowanego owocu mirtowego, nawet jest zakazane dodawanie liści mirtowych (choć uważa się, że kiedyś liście brały udział w macerowaniu owoców). Oczywiście na Sardynii spotkamy i mirto di Sardegna wytwarzane z liści (jest wówczas mniej klarowny), z dodatkami smakowymi (jest bardziej owocowy), a można nawet wytwarzane z samych kwiatów mirtu (barwy białej, bez słodkiej nuty). Zresztą każdy dom na sardyńskiej wsi ma własną recepturę tej nalewki, ustalenie więc każdej zmienności smakowej, jest dość dużym wyzwaniem. Ale warto to sprawdzać. 😉

mirto di sardegna

GDZIE DOSTAĆ/PAMIĄTKA.
Jeśli zastanawiasz się, co przywieźć z pobytu na Sardynii, jest to najlepszy możliwy pomysł na oryginalną pamiątkę. Przypomni urok tej śródziemnomorskiej wyspy w zimowy, wietrzny, polski wieczór. Przypomni odwiedzane miejsca, takie jak np. San Simplicio, jak i niepowtarzalne smaki i zapachy. Tym bardziej, że jeszcze nie jest to popularny trunek w naszym kraju, a zaczyna dopiero, dość powoli zdobywać gusta smakoszy w Europie. Cena butelki 350 ml (Olbia) oscyluje wokół 10 euro, nalewkę można kupić w każdym sklepie z produktami regionalnymi oraz w supermarketach, a także w sklepach z pamiątkami dla turystów, tu jednak ceny są znacznie wyższe. Inne ciekawe pamiątki z Sardynii to np: pieczywo Carasau lub makaron malloreddus – produkty również niedostępne w Polsce, acz idealne np. do sardyńskiej, gęstej zupy pomidorowej.

mirto di sardegna

MIRTO DI SARDEGNA – JAK PODAWAĆ?
Jako produkt typowo sardyński stanowi świetny digestivo (alkohol kończący włoską kolację, ułatwiający trawienie). W warunkach idealnych powinien, w porcji do wypicia, być przechowywany w zamrażalce. Jednakże na ciepło również stanowi doskonały antybiotyk na przeziębienie. Sprawdzone i potwierdzone. Więc pozostaje jedynie powiedzieć: cin cin! 🙂

Włoski, domowy przepis wykonalny w Polsce, znajdziesz tu!

4 komentarze do “Mirto di Sardegna – nalewka z owoców mirtu, z Sardynii”

  1. Och tak, mirto, bardzo dobry trunek, podczas pobytu na Sardynii, po kolacji kieliszeczek zmrożonego mirto, ale bym się teraz napiła. Kupiłam wówczas butelkę mojej babci, która miała problem z trawieniem i naprawdę pomagało, niestety szybko się skończyła :), jeśli teraz ktokolwiek z mych znajomych pojechałby na tę wyspę, to właśnie zamówiłabym to i faktycznie doskonała to poamiątka po pobycie. Pozdrawiam

    1. W najbliższych dniach umieszczę przepis jak zrobić nalewkę z mirtu w Polsce. Już próbowałem ją, jest idealna. 🙂 Polecam wkrótce i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.