Malloreddus alla campidanese – byczki z równiny Campidano

Malloreddus alla campidanese – Sardynia – Włochy

Malloreddus to nazwa sardyńskich klusek gnocchi (czyt. niokki). Niektórzy producenci nazywają je gnocchetti Sarda a kształt i nazwa mają przypominać rogi młodych byczków. Ten przygotowywany na specjalne okazje makaron, istnieje w tradycji wyspy od zamierzchłych czasów, a kształt i nazwa wskazują na nawiązanie do rogatego byka związanego z kulturą nuragijską.

Czas: 30 minut
Cena: umiarkowanie drogo
Nasza ocena smaku: 7/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Włochy – Sardynia

SKŁADNIKI (na 4 osoby):
½ litra pomidorów (passaty pomidorowej)
1 mała pętka kiełbasy (najlepiej z dziczyzny)
½ cebuli
8 lub 9 pręcików szafranu
150 g sera pastorino sardo (można zastąpić zwykłym pecorino)
250 g makaronu malloreddus (mogą być świderki lub małe muszelki)
oliwa do smażenia
sól

Malloreddus alla campidanese

Danie to poznaliśmy w Olbii, niedaleko katedry San Simplicio. Po powrocie do Polski, z sardyńskich składników, postanowiliśmy odtworzyć je. Oto przepis tej, zakończonej sukcesem, próby. 🙂

MALLOREDDUS ALLA CAMPIDANESE – PRZYGOTOWANIE:
SOS. Na patelni zarumień cebulę. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę, jeśli masz ją z dziczyzny i jest półsurowa to jeszcze lepiej – oryginalny przepis właśnie opiera się na takiej. Rozetnij wówczas flak i wyjmij samo mięso na patelnię. Podsmaż kiełbasę chwilę i dodaj passatę pomidorową. Duś całość przez około 15 minut (jeśli używasz półsurowej kiełbasy duś 30 minut). Zetrzyj ser na tarce, ale jeszcze nie dodawaj.
MAKARON. Zacznij gotować makaron. W osobnym garnku, najlepiej w kąpieli wodnej przygotuj ser: dodaj do niego 3 lub 4 łyżki gorącej wody z gotującego się makaronu (zasada kuchni włoskiej) i stop go na płynną masę (uwaga – ciężko domyć garnek). 😉
Gdy makaron będzie gotowy, al dente (patrz swoje opakowanie), wrzuć go na patelnię do sosu, przemieszaj i dodaj roztopiony ser oraz drobno rozgniecione pręciki szafranu. Wszystko mieszając chwilę podgrzej, aby smaki się połączyły. Po chwili możesz podawać.

Buon appetito!

MALLOREDDUS ALLA CAMPIDANESE

MALLOREDDUS ALLA CAMPIDANESE – SPOSÓB PODANIA:
Kuchnia włoska nie ma stalowych reguł podawania dań. Posypanie gotowej porcji kilkoma nitkami startego sera doda zapachu konsumpcji.
Danie przygotowuje się „na już”, ale odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze. Smaki i aromaty uzupełniają się idealnie na drugi dzień (niepisana zasada każdej kuchni). 🙂

Malloreddus alla campidanese
Malloreddus alla campidanese.
MALLOREDDUS ALLA CAMPIDANESE – NAZWA:
Oryginalna nazwa malloreddus oznacza byczki, cielaczki. Mniemam, że słowo to odnosi się do skojarzenia kształtu gnocchetti z małymi rogami. Natomiast Campidano to największa równina na Sardynii, która jest ojczyzną tego dania.
pastorino sardo
Ser pastorino sardo i makaron malloreddeus.

GDZIE DOSTAĆ SKŁADNIKI?
SER. Pastorino Sardo jest nie do zdobycia w Polsce (2017), ale już pecorino Sardo zaczyna się pojawiać. Zawsze można użyć zwykłego pecorino albo innego sera owczego jaki masz, lub jaki lubisz.
MAKARON. Zdobycie tego makaronu na Sardynii nie jest problemem, zdobycie gnocchetti Sarda firmy Barilla we Włoszech również. W Polsce jest to na razie trudne, ale od czasu do czasu pojawia się on w niektórych sklepach sieciowych (Biedronka, Tesco). Oczywiście kształt byczków oferują inne makarony dostępne w naszym kraju, więc warto je wypróbować.

Passata pomidorowa z Sardynii
Passata pomidorowa prosto z Sardynii.

Jeden komentarz do “Malloreddus alla campidanese – byczki z równiny Campidano”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.