Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica)

Tamaryndowiec indyjski – Tajlandia

Uważa się, że tamaryndowiec pochodzi z Centralnej Afryki. Jednak występuje od tysięcy lat w Indiach, od setek lat na Malajach i od XVI wieku w Ameryce. Wykorzystuje się jego drewno, łupiny, liście, nasiona i oczywiście cudowny miąższ – tak popularny w wielu kuchniach świata.

SMAK: początkowo kwaśny, z czasem słodki
POCHODZENIE: prawdopodobnie Afryka
ZASTOSOWANIE W PRZEPISACH: Kaeng phet pet yang,
ZASTOSOWANIA: pasty, sosy, napoje, desery.

tamaryndowiec

Tamaryndowiec indyjski (Tamarindi indica L.), którego międzynarodowa nazwa pochodzi od arabskiego słowa تمر هندي, (tamar hindi – hinduski daktyl), jest bardzo rozpowszechnionym drzewem strefy tropikalnej i subtropikalnej. Przyczyną takiego sukcesu tej rośliny jest wieloraka przydatność jej produktów dla człowieka. Drewno tamaryndowca odporne jest na szkodniki i gnicie – dzięki temu poszukiwane jest w szkutnictwie i meblarstwie. Z nasion wytwarza się prostą biżuterię. A miąższ owocu, poza zastosowaniem kulinarnym, wykorzystuje się jako środek do polerowania miedzi, mosiądzu i brązu. Zawarte w nim delikatne kwasy idealnie rozpuszczają węglan miedzi z zaśniedziałych naczyń. Innym zastosowaniem owoców tamaryndowca jest farbiarstwo i usztywnianie tkanin (mocniejsze od krochmalenia). Drzewa te też zostały skarłowaciałe (oryginalnie osiągają 20 metrów) i uprawia się je jako bonsai. Te i wiele innych zastosowań spowodowały, że tamaryndowiec indyjski towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów.

tamaryndowiec

TAMARYNDOWIEC INDYJSKI – KUCHNIA:
Tamaryndowiec indyjski jest składnikiem typowym dla kuchni indyjskiej, indochińskiej, chińskiej, perskiej i latynoskiej. Mnogość jego zastosowań niech potwierdzi jego obecność w sosie Worcestershire, w gęstych indyjskich sosach chutney, w napojach chłodzących w Ameryce Łacińskiej, w klasycznych pastach curry, zupach tajskich, bliskowschodnich gulaszach czy licznych deserach.

TAMARYNDOWIEC INDYJSKI – GDZIE KUPIĆ:
Gotowa pasta jest powszechnie spotykana w wielu sieciowych sklepach (Carrefour, Tesco, Piotr i Paweł), czasem nawet w tematycznych tygodniach w mniejszych sklepach (Lidl, Biedronka).
Zdobycie tamaryndowca w strąku też nie jest już trudne. Internet dostarczyć może wyłuskany miąższ za około 25 PLN/kg wprost do domu. Cena past lub sosów z tamaryndowca to koło 10 PLN/300g.
tamaryndowiec
Paczka tamaryndowca z Tajlandii. Od kilkunastu miesięcy identyczna, dostępna też w Carrefour i innych sklepach.

Nasz tamaryndowiec przyjechał z nami z Tajlandii. Zapłaciliśmy za niego około 5 PLN za pół kg. Było to co prawda w 2013 roku, gdy rynek Polski jeszcze nie obfitował w tego typu towary. Dziś wożenie takiej ilości przez pół świata mogłoby się już nam wydać mniej opłacalne. Po tylu latach tamaryndowiec indyjski cały czas nadaje się do użycia. Co prawda, pęknięte strągi trochę wysychają, ale i tak nie tracą smaku. Jedyny problem z nimi to wydobywanie z miąższu twardych pestek. Jest to dość trudne i wymaga sporo zręczności, jednak ta odrobina zachodu odpłaci się Waszym kubkom smakowym. Z nawiązką.

Tamaryndowiec Wietnam
Wietnam: napój gazowany o smaku tamaryndowca. W smaku… oryginalny 🙂

Jeden komentarz do “Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.