Truskawki z ryżem – dom – Polska
Skoro sezon na truskawki jest w pełni, więc czas na deserowy klasyk czerwca. Truskawki z ryżem, cukrem waniliowym i serkiem mascarpone. Może być śniadaniem, obiadem czy deserem – najważniejsze aby smakował wszystkim domownikom.
Czas: 5 minut
Cena: tanio (ok. 4 PLN/os)
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: dom, lata osiemdziesiąte 🙂
Jaki smak kojarzy się Wam z dzieciństwem? Poza rozgotowanym, przedszkolnym szpinakiem? Pomyślcie chwilę i przypomnijcie sobie te letnie popołudnia, spędzane na podwórku, na trzepaku. I ten zapach świeżych truskawek po wejściu do domu. Pewnie jedliście je ze śmietaną i cukrem. Cudowne wspomnienie. Postanowiliśmy je przywołać, choć w nieco odświeżonej wersji – z mascarpone oraz ryżem.
SKŁADNIKI (na 6 osób):
1 kg truskawek
250 g mascarpone
ok. 10 łyżeczek prawdziwego cukru waniliowego
2 szklanki ryżu (ugotowanego 🙂 )
(Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy czytaj TU.)
TRUSKAWKI Z RYŻEM – PRZYGOTOWANIE:
Umyte i odszypułkowane truskawki wrzuć z serkiem mascarpone i prawdziwym cukrem waniliowym do blendera. Zmiksuj na pastę. Jednak jeśli wolisz czuć fragmenty owoców, ugnieć je widelcem i wymieszaj z resztą składników. Kilka truskawek zostaw do dekoracji. 🙂 Nakładaj ryż, polewaj go zmiksowanym sosem, dekoruj jak lubisz i to chyba tyle. Truskawki z ryżem gotowe. Reszta będzie już tylko mlaskiem i milczeniem.
Smacznego!
TRUSKAWKI Z RYŻEM – SPOSÓB PODANIA:
W XIX wieku truskawki cieszyły się nie małą popularnością. Podawane do ciast, deserów, win, czy klasycznie do szampana, w letnie dni zdobiły serwisy stołowe wielu domów. Co prawda truskawki z ryżem nie były jeszcze popularne, jednak w deserach płynnych (ze słodkimi sosami), zawsze były podawane w pucharkach. Tym tropem podążyliśmy i my, serwując ten smakołyk. Najodpowiedniejszą łyżeczką będzie deserowa lub herbaciana, a gdy pucharek jest głęboki, powinna towarzyszyć mu długa łyżeczka do lodów lub koktajlowa.
Jeden komentarz do “Truskawki z ryżem, cukrem waniliowym i mascarpone”