Herbata po turecku – jak zrobić w domu?

Herbata po turecku – Stambuł – Turcja

Narodowym napojem Turcji nie jest, jak można podejrzewać, kawa. Jest nim herbata. To właśnie w kraju tulipanów, a nie w Wielkiej Brytanii, spożywa się jej największą ilość. Sam proces parzenia i przygotowywania ma swój ‚uświęcony’ tradycją ceremoniał. To przeciwieństwo amerykańskiego, ekspresowego, tak popularnego na świecie, wrzucania saszetki do grubego kubka. Herbata po turecku to ceremonia, szanująca gust każdego miłośnika herbaty i pozwalająca mu na uzyskanie takiego rodzaju napoju, jakiego w danym momencie łaknie i potrzebuje.

Czas: 20 minut
Cena: drogo
Nasza ocena smaku: 9/10
Trudność: trudne
Wspomnienie: Turcja

HERBATA PO TURECKU – HISTORIA:
Narodowym napojem imperium Osmanów była zawsze kawa. Niestety, wydarzenia I wojny światowej i jej następstwa (straty terytorialne), odcięły mieszkańców Turcji od dostaw tanich ziaren arabica z Etiopii i innych regionów. Import stał się na tyle drogi, że zaczęto poszukiwać jakiegoś zamiennika. Wybór padł na, uprawiane w Turcji od lat, liście herbaty. Był to ekonomicznie bardzo celny strzał, gdyż wschodnie wybrzeże Morza Czarnego (m.in. prowincja Rize) ma umiarkowany klimat, obfite opady i bardzo urodzajną glebę – wymarzone warunki dla rodziny herbat (Camellia). Te uwarunkowania geograficzne sprawiły, że turecka herbata, çay (czyt. czai, stąd polskie słowo czajnik) jest wysoko ceniona przez miłośników i znawców tego naparu. Do naszego naparu użyłem caykur filiz – dostępna w sklepach tureckich. Jedna z lepszych herbat jakie piłem.

HERBATA PO TURECKU – PRZYGOTOWANIE:
Do przyrządzania herbaty po turecku potrzebujesz çaydanlık (albo zamiennikiem – czytaj niżej). Jest to składający się z dwóch dzbanków, nakładanych jeden na drugi, rodzaj czajnika. W dolnym gotuje się wodę, a w górnym (demlik) liście herbaty. Przygotowanie naparu zacznij od delikatnego opłukania suchej herbaty. Odcedź ją przez sitko, a następnie liście wrzuć do górnego czajniczka. W dolnym umieść wodę i zagotuj. Gdy woda wrze, w demli herbata się suszy i zaczyna delikatnie prażyć, dodaj więc do niej wrzątek z dolnego czajnika, a do dolnego dolej zimnej wody. Ponownie zagotuj. Gdy to nastąpi herbata powinna chwile odczekać (5/10 minut) i jest już prawie gotowa. Teraz najważniejsze.

herbata po turecku

HERBATA PO TURECKU – WYBÓR MOCY TRUNKU:
Do szklanki nalej esencje i w zależności od upodobania, uzupełnij wrzątkiem z dolnego czajniczka. W Turcji masz do wyboru trzy podstawowe ‚moce’ herbaty, różniące się kolorem:
bardzo mocna – (koyu – ciemna) – prawie czarna.
mocna – (tavşan Kani – krew królika) – mahoniowa (zdjęcie na końcu wpisu).
słaba – (açık – jasna) – jak na zdjęciu powyżej
Oczywiście są też pośrednie wersje smakowe, ustalcie sami jaka Wam najbardziej odpowiada. Ten rodzaj parzenia herbaty szanuje indywidualne gusta i potrzeby pijącego, więc pamiętajcie, że tu nie ma złych proporcji. Liczy się wasz gust.

herbata po turecku

HERBATA PO TURECKU – JAK PARZYĆ?:
Jeszcze jedna uwaga dotycząca ilości wody dolewanej do górnego czajniczka. Nie ma reguł co do ilości dodawanej wody. Niektórzy mówią o zakryciu liści na wysokość 5 cm, inni o zalaniu na grubość palca, nie ma co do tego wyraźnych wskazań. Tak jak i co do czasu, w trakcie którego, herbata czeka po zagotowaniu do nalania. To wszystko zależy od indywidualnych doświadczeń i upodobań.

HERBATA PO TURECKU – SPOSÓB PODANIA:
Podanie musi nastąpić w obecności szkła. Żadne ceramiczne czy porcelanowe cuda. Powinna być to mała, typowa turecka szklaneczka, w formie tulipana – symbol Osmanów, przezroczysta i cienkościenna, aby dało się określić kolor naparu. Zawsze na spodeczku, w towarzystwie kilku kostek lub kawałków cukru.
herbata po turecku
Domowa instalacja zastępująca czajdanlik.

HERBATA PO TURECKU – CZYM ZASTĄPIĆ CZAJDANLIK?:
Jeśli nie masz, ani  nie planujesz zakupu çaydanlık-u, możesz wykazać się pomysłowością i wykorzystać to co posiadasz w domu. Nam udało się dopasować przedwojenny imbryczek Braci Henneberg, do dzisiejszego czajnika. Niestety, musieliśmy dopasować do całej instalacji jeszcze pokrywkę. Ale udało się porcelanowym Kuzniecowem. Te wygibasy spowodowane brakiem przyrządów, zupełnie nie przeszkodziły w powrocie wspomnieniami do tureckiej kawiarni, panującej tam leniwej atmosferze i smaku pitej herbaty. Jedynie widok z okna się nie zgadzał. Ale w końcu po co wymyślono książki.

herbata po turecku

2 komentarze do “Herbata po turecku – jak zrobić w domu?”

    1. Dzień dobry,
      filiżanki nazywają się po turecku yaldizli, ale w Polsce często nazywane są: tulipankami. Nasze są stare, przywiezione w latach 60 z Turcji przez kogoś z rodziny. Jednak można je już kupić na allegro w zestawach, lub w tureckich sklepach zarówno stacjonarnych np. Warszawa Pasaż Muranów, jak i w internetowych sklepach tureckich. 🙂
      Pozdrawiam i powodzenia.
      Podaje linki:
      ALLEGRO: https://allegro.pl/kategoria/herbaty-akcesoria-i-zestawy-74834?string=tulipanki&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-hou-1-4-0329
      SKLEP INTERNETOWY NP.: https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html
      STACJONARNY SKLEP W-WA: https://www.facebook.com/Market-Turecki-397589503674606/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.