Zupa miso – sztandarowy rosół Japonii

Zupa miso – Tokio – Japonia

Zupa miso (miso-shiru) to najbardziej, po sushi, rozpoznawalne danie Japonii. Podawane do śniadania i kolacji, nie raz ratowało głodnych mieszkańców wysp kwitnącej wiśni. Pomimo, że zupa przygotowywana jest od średniowiecza, nie ma restrykcyjnego przepisu. Dlatego też składniki dodatkowe można dowolnie komponować. Jedynie baza musi pozostać klasyczna. Oto recepta.

Czas: 20 minut (+ gotowanie wywaru)
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 7/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Japonia

zupa miso

SKŁADNIKI (na 8 porcji):
pasta miso (przetarta, sfermentowana soja)
1 litr wywaru warzywnego (czyli: 2 marchwie, 1 pietruszka, mały seler, fragment pora)
2 ogórki
kilka kostek tofu
płaty nori
makaron udon lub soba
zioła do przybrania (może być kwiat kopru, szczypiorek, pietruszka)
ewentualnie sos rybny (zamiast soli)

ZUPA MISO – PRZYGOTOWANIE:
WYWAR. Z warzyw ugotuj wywar. Jeśli chcesz, obrane warzywa pokrój w kostkę i wykorzystaj później do podania zupy.
ZUPA MISO. Gdy wywar jest gotowy, wyjmij niepotrzebne warzywa i dodaj 3 czubate łyżki pasty miso. Dobrze wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Spróbuj. Zupa miso ma być dość słona, zresztą dodając makaron i dodatki,  słoność zostanie nieco zniwelowana. Jeśli mimo to Twoja zupa miso jest za mało intensywna, dodaj więcej pasty sojowej lub sosu rybnego.

zupa miso
Somen, soba i udon – makarony Japonii.

Ugotuj makaron, a w tym czasie (ok. 10 minut) niech składniki zupy się łączą na bardzo małym ogniu. Pasta sojowa osiada po czasie na dnie garnka, więc trzeba często ją mieszać.
NAKŁADAJ. Na talerz nałóż makaron i tofu (można tofu wrzucić do zupy i chwilę podgotować lub chwilę smażyć w oleju np. sezamowym). Wlej zupę z pokrojonymi w kostkę warzywami, posyp wszystko pokrojonymi na mniejsze części płatkami nori i ziołami, które lubisz. Koniec. Twoja własna zupa miso gotowa.

いただきます – Itadakimasu!

Zupa miso tym razem bez sinic nori, ale z kwiatem kopru.
ZUPA MISO – SPOSÓB JEDZENIA:
Jak wiele zup w kuchniach Azji, japońska zupa miso jadana jest jak wietnamska zupa pho. Więc bez jednoczesnego użycia łyżki i pałeczek po prostu się nie najesz. To jest jedyna zasada spożywania tego dania.

zupa miso

GDZIE KUPIĆ SKŁADNIKI:
Tofu i algi nori dostaniecie w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie. Makaron udon dostępny jest zarówno w wersji świeżej, do podgotowania, jak i suchej. Kosztuje od 4 do 10 zł, w zależności od wielkości opakowania. Pasta miso to wydatek rzędu 10-15 zł za pół kilo (ale takie opakowanie starczy Wam na kilka litrów zupy). Zarówno pastę miso, jak i makaron, znajdziecie w sklepach z azjatycką żywnością lub w Internecie. Pamiętajcie, by otwartą pastę przechowywać w lodówce, aby nie zaczęła dalej fermentować.

2 myśli w temacie “Zupa miso – sztandarowy rosół Japonii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.