Szynka serrano i kanapki z Andaluzji

Szynka serrano – Andaluzja – Hiszpania

Czasem prostota nie jest niczym złym. Gdy dopadnie Cię lenistwo, a pogoda w mieszkaniu odstręcza od uruchomienia kuchenki gazowej. Pomyśl o szybkich i banalnych kanapkach, w stylu hiszpańskim. Są idealnym rozwiązaniem problemów każdego upalnego dnia.

Czas: 5 minut
Cena: rozsądnie (czytaj niżej)
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: no banalne
Wspomnienie: Hiszpania

szynka serrano

SKŁADNIKI (na 2 osoby):
1 bagietka (lub inne chrupkie pieczywo)
kilka liści sałaty lub szpinaku
hiszpańska szynka dojrzewająca (jamón serrano)
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek z pestką
ser kozi lub rolada z serka koziego (opcjonalnie)
kiełki lucerny

SZYNKA SERRANO – KANAPKI – PRZYGOTOWANIE:
Aż nie wiem co napisać. 🙂 No jak to z kanapkami. Kroisz pieczywo, ewentualnie smarujesz kozim serkiem, lub umieszczasz wszystkie składniki w środku. Kroisz pomidorki i je solisz lub nie, nacinasz oliwki (aby łatwiej się je jadło). Gotowe. Hiszpańskie kanapki gotowe do znikania.
Warto zaopatrzyć się w coś do picia, w upalny dzień np: domowa sangria będzie idealnym rozwiązaniem, utrzymanym w stylu hiszpańskim. W upał – gasi pragnienie i świetnie uzupełni smak Twoich kanapek.

A więc –  ¡Buen provecho!

szynka serrano

SZYNKA SERRANO – WSPOMNIENIE:
Po kilkutygodniowej wizycie w Ameryce Środkowej i diecie opartej na czarnej fasoli, smażonej juce i różnych tortillach, quesadillach i guacamole, te kanapki były dla nas magiczną odmianą. Wracając do Polski przez Hiszpanię, mając już prawię puste portfele, trafiliśmy do hotelu ulokowanego niedaleko marketu spożywczego. Cóż to była za radość, gdy uzbieraliśmy kilka monet, aby w nim nabyć szynkę serrano, bagietkę, ser kozi i pomidory. Starczyło nam nawet na jedną pomarańczę, sok pomarańczowy i butelkę sangrii. Nie wiem do dziś co mnie wprawiło w stan delikatnego rauszu. Przypuszczam, że to właśnie smak kanapek wywołał napływ endorfin do organizmu i dlatego, do dziś, wspominam je tak miło. 🙂 Sangria, i łącznie kilkanaście godzin lotu, mogły również mieć jakiś wpływ, lecz ja obwiniam za swój błogostan wyłącznie kanapki i ich niesamowitą kompozycję smakową.

szynka serrano

SZYNKA SERRANO – ZAKUP:
W sklepach warto poszukać prawdziwej szynki serrano – jamón serrano. Dziś w Polsce, wielu producentów produkuje jednocześnie tzw. szynkę: serrano, szwarcwaldzką czy parmeńską. Różnią się one jednym czy dwoma składnikami, a w smaku, co nie dziwne, dla wielu osób są identyczne.

szynka serrano

My bardzo rzadko jadamy kupne wędliny, więc gdy już mamy za nie zapłacić, to szukamy takich, w których składzie nie będzie niczego poza mięsem i solą – takie są naprawdę warte swojej ceny.
(W jednym sklepie można kupić szynkę serrano, nie krojoną (150 PLN/kg, a na promocji 99 PLN/kg) która w składzie ma tylko mięso i sól, a obok podobną wędlinę, bogatszego producenta, paczkowaną (za 350 PLN/kg, na promocji 250 PLN/kg!), która w składzie ma kilkadziesiąt innych niż mięso składników. Nie rozumiem czemu chemia jest tak droga, ale wybór, dla nas, wydaje się prosty.
Kiedy kupujesz szynkę krojoną z większego kawałka, nie zapomnij poprosić, by była cienko pokrojona. Wtedy w 100 gramach powinno się „zmieścić” ponad 20 plasterków. Niestety, w wielu sklepach ekspedientki każdą wędlinę kroją tak samo, wtedy otrzymamy 3-4 grube plastry, których jedzenie będzie przypominało żucie słonej podeszwy. Na szczęście takie sytuację są coraz rzadsze.

szynka serrano

Gdy już namierzysz sklep, w którym podsuszane szynki są bez chemii, a ekspedientki umiejętnie posługują się maszyną do krojenia, wiedz, że masz szczęście, a miejsce to, to prawdziwy skarb dla każdego miłośnika dojrzewającego mięsa. My, mieszkając w samym centrum Warszawy, znaleźliśmy w okolicy tylko jedno takie miejsce.

szynka serrano

SZYNKA SERRANO – JAKO SZTANDAR KATOLICYZMU:
Istnieje legenda, mówiąca o katolickiej historii szynki serrano. W czasach inkwizycji, mięso wieprzowe było podwieszane na gankach domów, aby suszyło się. Ale jednocześnie informowało Święte Oficjum o mieszkańcach domu. Czasem wręcz częstowano, nowo przybyłych gości świeżo ukrojoną szynka serrano. Jeśli ktoś odmówił, prawdopodobnie był żydem lub muzułmaninem, na pewno nie mógł być najedzonym wędrowcem. Więc zapraszano go na przesłuchanie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.