Belgijskie frytki – Jak je zrobić w domu?

Belgijskie frytki w domu – Belgia

Gdy w trakcie trwanie I wojny światowej, amerykańscy żołnierze przebywali na terenie Belgii, zakochali się w tutejszym specjale. Nie stać ich było na tutejszą wyśmienitą wołowinę, czy sławną czekoladę. Zakochali się w zwykłym, tanim ulicznym przysmaku – frytkach. Zabrali go do USA, zmienili sposób przygotowania, dodali ketchup i zaczęli jeść jako produkt typowo Amerykański. Jednak prawdziwe frytki zostały tu w Europie. Oto przepis jak je zrobić w domu.

Czas: 1 godzina (w tym przygotowanie i smażenie)
Cena: tanio
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Belgia

BELGIJSKIE FRYTKI – SKŁADNIKI:
ziemniaki
olej roślinny (słonecznikowy)
oliwa z oliwek
smalec z gęsi (może być zwykły)
+ frytkownica lub termometr ze skalą do 200°C
+ sól, ewentualnie zioła
+ majonez

Belgijskie frytki

BELGIJSKIE FRYTKI – OLEJ DO SMAŻENIA:
Podstawą do smażenia frytek belgijskich zawsze musi być olej roślinny. Dodatki gęsiego smalcu i oliwy z oliwek mają jedynie podnieść walor smakowy ziemniaków.
Na około ½ litra oleju słonecznikowego dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 czubate łyżki smalcu. Jednak jeśli użyjesz smalcu wieprzowego, który jest intensywniejszy, dodaj tylko 1 łyżkę.

BELGIJSKIE FRYTKI – NACZYNIE DO SMAŻENIA:
Jeśli masz frytkownice to wiesz co z nią zrobić, jeśli jednak jej nie posiadasz, musisz ratować się jakimś naczyniem. Kiedyś używałem wąskiego, głębokiego garnka, niestety musiałem do niego używać gargantuicznych ilości oleju. Wiec z czasem zmieniłem taktykę. Zacząłem używać dużego woka. Idealnie nadaje się do smażenia niewielkiej ilości frytek. Polecam.

Belgijskie frytki

BELGIJSKIE FRYTKI – PRZYGOTOWANIE:
Obierz ziemniaki odpowiednio w stosunku do Twojego naczynia i apetytu. Pokrój je w ulubiony kształt:
allumettes – grubość zapałki
paille – grubość słomki
Pont-Neuf – grubości 1 cm
chips – plasterki
DOKŁADNIE UMYJ JE I WYSUSZ np. na papierowym ręczniku. Kiedyś, z braku czasu, pominąłem ten element i niestety moje frytki pozlepiały się i smażyły jako jednokształtny kotlet.

BELGIJSKIE FRYTKI – SMAŻENIE:
O rodzaju frytek, poza ich kształtem, świadczy sposób smażenia. W USA smażą je tylko raz w bardzo rozgrzanym oleju – to są amerykańskie frytki. Jednak prawdziwe belgijskie frytki smaży się dwukrotnie:
PIERWSZE SMAŻENIE: rozgrzej olej do temperatury około 170°C i wrzuć swoje osuszone frytki na około 5 minut. Wyłów je i znów odsącz na durszlaku lub czymś podobnym, następnie przełóż na papierowy ręcznik. Gdy one ostygną, Ty podgrzej olej do smażenia.
DRUGIE SMAŻENIE: tym razem temperatura oleju winna być wyższa, około 190°C. Gdy ją osiągniesz, wrzucaj frytki i smaż do czasu gdy osiągną ulubioną postać. Im dłużej smażysz tym będą ciemniejsze i twardsze. To już wybór indywidualny.

Belgijskie frytki

BELGIJSKIE FRYTKI – SOLENIE, PRZYPRAWIANIE:
Gdy wyłowisz swoje frytki po raz drugi, czas na ich solenie. Jeśli solisz. Tylko teraz sól idealnie przylepi się do naszego dania. Więc sól je w durszlaku potrząsając nimi co jakiś czas. Jeśli chcesz poeksperymentować dodaj też ulubione zioła.

I oto, prawdziwe, domowe, belgijskie frytki już są gotowe:
Bon appétit!/Eet  smakelijk!

Belgijskie frytki

BELGIJSKIE FRYTKI – SPRAWDZANIE TEMPERATURY:
Jeśli nie masz frytkownicy z termostatem, musisz radzić sobie jakimś termometrem. Osiąganie powyższych temperatur smażenia jest bardzo ważne, więc polecam zakup wysoko-skalowego miernika, przed przystąpieniem do robienia tych frytek. Chyba, że znasz jakieś inne sposoby sprawdzanie temperatury oleju. 🙂

Belgijski majonez
Majonez z Belgii.
BELGIJSKIE FRYTKI – MAJONEZ:
Nie ma belgijskich frytek bez majonezu! To tak jakby wmawiać nam ,że frytki nie są tłuste. 🙂 Belgijskie majonezy są ostrzejsze od Polskich, więc nie wiem jakie należy wybrać. najlepiej takie jakie się lubi.
Twoje belgijskie frytki świetnie będą pasować do innych dań z Flandrii, np. do muli po belgijsku.
Mule po belgijsku oczywiście z belgijskimi frytkami.

2 komentarze do “Belgijskie frytki – Jak je zrobić w domu?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.