Chałwa domowa – czyli jak uratować deser, gdy sklepy zamknięte

Chałwa domowa – Stambuł – Turcja

W pewien leniwy wieczór, w trakcie trwania u nas tygodnia tureckiego, przy pełnym imbryku herbaty i lekturze „Nazywam się Czerwień” Orhana Pamuka, nastąpiło poruszenie. Na jednej ze stron książki pada tajemnicze zdanie: ‚Idź do kuchni i zrób dla nas chałwę na dzisiejszy wieczór’. Jak to? Ten uwielbiany przez 50% populacji naszego domu, deser można było, w XVI wieku, zrobić samodzielnie w domu? Skoro tak, to zarządziłem pielgrzymkę do kuchni w poszukiwaniu jakiegoś młynka. Koniec końców młynek się znalazł, herbata wystygła, a książka została umazana cudowną domową chałwą. I takie pielgrzymki stały się moją tradycją, nie tylko w tygodniach tureckich.

Czas: maksymalnie 5 minut.
Cena: rozsądnie
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Turcja (książkowe)

Okazuje się, że Polska jest jednym z niewielu regionów swiata, gdzie chałwy nie wytwarza się w domu, tylko się ją kupuje. Wypełniona stabilizatorami i kto wie jakimi jeszcze ekstra tłuszczami, jest bardzo popularna i szeroko reprezentowana w polskich działach ze słodyczami. Niestety obecna na całych Bałkanach i Bliskim Wschodzie tradycja domowej chałwy, nigdy u nas nie zawitała.
Każde państwo ma swoją wersje chałwy, więc i ja prezentuje własną, wynik wielu żmudnych i nadzwyczaj słodkich prób i błędów.

CHAŁWA DOMOWA – SKŁADNIKI:
nasiona sezamu
miód
pasta tahini
woda różana

CHAŁWA DOMOWA – WYJAŚNIENIE ILOŚCI:
Brak proporcji w składnikach jest celowy. Nie trzymaj się mojego przepisu. Jeśli nie masz tahini i wody różanej, zrób chałwę bez nich. Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub karmelem. Sezam można zastąpić słonecznikiem, czy nawet zmieszać z mąką ryżową. Co region to inna chałwa, więc wszystko zależy od Twoich upodobań i składników. Tylko masowo produkowane, fabryczne wytwory, mają identyczny smak. Nie starajmy się być sztampowi. Nawet mi choć próbowałem, nie udało się zrobić dwóch identycznych deserów. Niech to będzie przygoda. Jak czarownice i alchemicy dodawajcie ingrediencje na oko i dokładajcie to co uznacie, że wam zasmakuje. A zobaczycie że Wasza chałwa na pewno się uda.

chałwa domowa

CHAŁWA DOMOWA – PRZYGOTOWANIE:
Podstawą prawdziwej chałwy jest sezam. Podgrzej go na suchej patelni, aby lekko się zarumienił. Im dłużej go prażysz, tym mocniej orzechowy smak uzyskasz. Przesyp ziarna do młynka elektrycznego i zmiel. Im dłużej mielisz tym bardziej kremową konsystencję uzyskasz. Wysyp zmielony proszek sezamowy do miski. Można przygotować od razu większą porcję, i przechować na później.

Dodaj kilka kropli wody różanej i odrobinę tahini, lub od razu sam miód jeśli na początku nie chcesz eksperymentować. Lepiej dodawać składniki płynne partiami, aby Twoja chałwa nie była zbyt lejąca. Wymieszaj wszystko dokładnie, jeśli chałwa jest jednak zbyt sypka to dodaj więcej miodu, jeśli zbyt płynna to albo dodaj więcej zmielonego sezamu lub podawaj ją w małych miseczkach jako krem. Również smaczny. 🙂

Jeśli masz ochotę, dodaj pokruszone orzechy takie jakie lubisz, można też dodawać szafran, anyż… słowem co tylko kubki smakowe sobie wymarzą. To wszystko, Twoja domowa chałwa gotowa.
Efiyet olsun!

chałwa domowa

CHAŁWA DOMOWA – SPOSÓB PODANIA:
W zależności od konsystencji, albo pokrój chałwę, albo przelej ją do małych miseczek i postaraj się nie zjeść wszystkich od razu. W otoczeniu pişmaniye, rachatłukum świetnie dociągnie poziom cukru na najwyższy pułap. 🙂

tureckie słodycze
Wieczorny osmański deser: domowa chałwa, pişmaniye i rachatłukum.
CHAŁWA DOMOWA – TRADYCJA:
W Turcji osmańskiej był zwyczaj robienia chałwy w dniu śmierci bliskiej osoby. Nawet sąsiedzi ją przygotowywali i zanosili rodzinie zmarłego. Miało to na celu, ‚osłodzenie’ goryczy smutku, a tak naprawdę pokazanie rodzinie zmarłego o pamięci i pomocy. Chałwa z pewnością żadnego bólu nie ukoi, ale na pewno jest w stanie poprawić humor.

4 komentarze do “Chałwa domowa – czyli jak uratować deser, gdy sklepy zamknięte”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.