Kondor wielki zwany olbrzymim – 3 metrowy szybowiec

Kondor wielki – Kanion Colca – Peru

Kuntur – jak Indianie Keczua nazywają kondora wielkiego, jest największym ptakiem latającym półkuli zachodniej. Rozpiętość skrzydeł tego giganta przekracza 3 metry. Waga waha się od 5 do 15 kg.  Gdzie spotkać tego ‚ptaszka’ na wolności?

kondor wielki olbrzymi Vultur gryphus

KONDOR WIELKI – SZYBOWIEC.
Gdy o poranku, pierwsze promienie słońca nagrzewają skały. Gdy wilgoć, z chłodnej nocy, zaczyna parować i wznosić się do góry, tworzą się tzw. kominy powietrzne. To właśnie takie prądy termiczne pozwalają gigantycznym kondorom unosić się w powietrzu, mimo że ich skrzydła prawie zupełnie się nie ruszają. Identyczne zjawisko fizyczne człowiek wykorzystuje w lotach szybowcowych.

Vultur gryphus

KONDOR WIELKI – KANION COLCA – SPOTKANIE.
W Peru, o poranku, gdy nasz nieporadny gatunek, musi się ratować liśćmi koki lub kawą, a zaspanie nie ostrzy jeszcze naszych zmysłów, zobaczenie kondora wielkiego wywołuje pewien rodzaj zakłopotania. Ptak zaczyna zbliżać się do nas obojętnie, powoli, z pełną godności wyższością. Mając ustalony rewir i swoją trasę, nie będzie jej przecież zmieniał przed grupką zdziwionych gapiów. Zatacza koło, zawraca, znika na kilka chwil poniżej urwiska. Następuje chwila wyczekiwania. Myślisz czy wróci? Czy zaszczyci Cię swoim widokiem jeszcze raz? I szczęśliwie zaszczyca, robiąc to z takim samym majestatem, jak przed chwilą, bez jednego machnięcia skrzydłami. Imponująco panuje, zarówno nad kanionem jak i Tobą.

kondor wielki

KONDOR WIELKI – POŻYWIENIE.
W kanionie Colca kondory szukają padliny lub słabych, chorych zwierząt. W rejonach nadmorskich najczęściej jednak celują w kolonie kormoranów lub innych ptaków morskich, którym brutalnie podkradają pisklęta lub zjadają padłe osobniki.

kondor olbrzymi

KONDOR WIELKI – JAJA I GNIAZDA.
Gniazdują w bardzo wysokich partiach gór, w niedostępnych miejscach. Składają zazwyczaj tylko jedno kremowe jajo o bardzo specyficznym kształcie. Ma formę jajowatą 🙂 lecz bardziej szpiczastą od innych znanych nam jaj, a środek ciężkości przesunięty jest bliżej jednego z biegunów. Pozwala to na zmniejszenie orbity ‚turlania’ więc chroni je przed wypadnięciem z występu skalnego, na którym znajduje się gniazdo.

kondor wielki

KONDOR WIELKI – ŻYCIE UCZUCIOWE. 🙂
Samiec po opuszczeniu gniazda gdy jest odchowanym 2 latkiem, nie szuka od razu partnerki. Żyje jako samotnik do około 8 roku życia – aż osiągnie dojrzałość płciową. Jednakże gdy już odnajdzie wybrankę swego serca, zostaje z nią aż do śmierci. Nawet gdy samica umrze, samiec pozostaje samotnym wdowcem do końca swoich dni. Monogamia tylko w części tyczy się samic. Gdy samiec umiera, samica poszukuje nowego partnera, z którym znów łączy się na całe – jego życie. 🙂

kondor wielki

KONDOR WIELKI – WYSTĘPOWANIE.
Kondor wielki występuję prawie w całych Andach, od Wenezueli po południowe wybrzeże Argentyny. Lecz nigdzie nie jest liczny i zobaczenie go staje się coraz trudniejsze. Jednakże w kanionie Colca, w południowym Peru, można je jeszcze spotkać dość regularnie.

kondor olbrzymi

KONDOR WIELKI – W KULTURZE.
Na cześć tych ptaków ułożono wiele wierszy i pieśni, jedna z nich, El Cóndor Pasa, doczekała się licznych interpretacji w minionym wieku. Zarówno w języku hiszpańsku jak i po polsku.

kondor wielki


Jedna myśl w temacie “Kondor wielki zwany olbrzymim – 3 metrowy szybowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.