Pane carasau – cienkie pieczywo z Sardynii

Pane carasau – Sardynia – Włochy

Chleb carasau jest bardzo charakterystycznym pieczywem pochodzącym z włoskiej wyspy Sardynia. Jest bardzo cienki i jednocześnie bardzo kruchy. Prawdopodobnie został wymyślony dla pasterzy, którzy długi czas spędzali poza domem, a carasau miał ich pożywiać w trakcie kilkumiesięcznych wypasów z dala od własnej kuchni.

PANE CARASAU – HISTORIA PIECZYWA.
Jako pieczywo pasterskie carasau znany jest już od kilkaset lat. Jednak musi mieć jeszcze starsze pochodzenie, gdyż wykopaliska w sardyńskich nuragach (ołtarze w kształcie wież, rozsiane po całej wyspie), potwierdzają istnienie tego rodzaju chleba już w 1000 roku p.n.e. Znajdowane fragmenty wydawały się zwykłymi odłamkami pieczywa, jednak badania wykazały, że były to właśnie carasau. Przaśne, kilkakrotnie wypalane pieczywo.
pane carasau
Pane carasau z Sardynii.

PANE CARASAU – CO TO JEST?
Jest to najczęściej dwukrotnie wypieczony, bardzo cienki przaśny (czyli bez zakwasu, ani drożdży) chleb (wł. pane). Podobny do polskich podpłomyków lub macy. Różnica polega na tym, że carasau po pierwszym pieczeniu jest krojony na jeszcze cieńsze płaty i ponownie pieczony. Wytwarza się go z mąki z pszenicy durum (semoliny), wody i soli, ale bardzo często dodawane są do niego przyprawy lub zioła. Dlatego często bywa ostry w smaku.
Dzięki procesowi podwójnego pieczenia utrzymuje przydatność spożywczą nawet do roku. Sam oryginalny sardyński proces wytwarzania ma dość dużo obostrzeń (np. nie wolno zacząć wytwarzania tego pieczywa przed wschodem słońca). Zasady te odzwierciedlają bardzo dawne tradycje żywieniowe ludności zamieszkującej Sardynię. Jednak dziś, zakupione w sklepie carasau, najczęściej nie wytworzono w tak restrykcyjnych uświęconych tradycją warunkach.

pane carasau

ZASTOSOWANIE PANE CARASAU:
Jako samodzielna przekąska oddaje dość umiarkowany smak, tak jak podpłomyk czy maca. Jednak jako nośnik gęstego sosu lub gęstej zupy jest dużo bardziej smaczny. Na Sardynii macza się go niekiedy w samym winie lub tylko w rozgrzanej w słońcu oliwie i spożywa na wolnym powietrzu.

pane carasau
Zupa krem z pomidorów wraz z pane carasau. Banalność i smak razem.

Przepis na zupę krem z pomidorów, w stylu sardyńskim, idealnie komponuję się z rzeczonym pieczywem, niestety dostanie go w Polsce jest wciąż niemożliwe (2017). Warto więc odwiedzając Sardynię go przywieźć lub chociaż spróbować prawdziwe pane carasau.

pane carasau

Jeden komentarz do “Pane carasau – cienkie pieczywo z Sardynii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.