Zupa krem z pomidorów – przepis z Sardynii

Zupa krem z pomidorów – Sardynia – Włochy

Wiele dań zasługuję na kilku-akapitowy opis. Niektóre jednak są zbyt proste, aby o nich wspominać choć słowo. Jednak to właśnie prostota w kuchni stworzyła największe jej arcydzieła. Dlatego prezentuję przepis na najłatwiejszą zupę z pomidorów. Tani i banalny przepis pochodzący z Sardynii.

Czas: 10 minut
Cena: bardzo tania
Nasza ocena smaku: 8/10
Trudność: bardzo łatwa
Wspomnienie: Włochy – Sardynia

SKŁADNIKI (na 4 talerze):
1l pomidorów (najlepiej zmiksowanych samodzielnie)
½ małej cebuli
1 mała marchewka
kawałek (wielkości kciuka) selera – korzeń
1 mały ząbek czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

zupa krem z pomidorów

ZUPA KREM Z POMIDORÓW – PRZYGOTOWANIE:
Obierz warzywa i wszystkie powyższe składniki wrzuć do blendera. Miksuj około 10 minut. Tak długo, aż rozdrobnisz ingrediencje, nawet nasiona pomidora. Przelej do wysokiego garnka, dodaj  100 lub 200 ml wody (możesz nią opłukać kielich blendera) i podgrzej. Pamiętaj, że to dość gęsta zupa pomidorowa, więc warto ją czasem zamieszać aby się nie przypaliła. Gdy się zagotuję, podgrzewaj na małym gazie około 15 minut. Po tym czasie nasza zupa krem z pomidorów powinna być już gotowa. Teraz wystarczy dosolić ją według upodobania i podawać.

Buon appetito!

zupa krem z pomidorów

ZUPA KREM Z POMIDORÓW – WYJAŚNIENIE SKŁADNIKÓW:
Prezentowana zupa krem z pomidorów to autorski przepis, a składniki mają oddawać zawirowania historyczne wyspy Sardynii. Łyżeczka papryki to wspomnienie 400 lat dominacji hiszpańskiej, zioła prowansalskie to hołd dla Giudicato Gallura i jego kontaktów z południową Francją. Laur i pomidor nie mogą kojarzyć się z niczym innym, jak tylko z Italią. Choć te rośliny to  ‚napływowi’ Włosi. 🙂
zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów, z sardyńskim, chrupkim pieczywem carasau.

 

ZUPA KREM Z POMIDORÓW – DODATKI:
Jak wiele produktów w naszej kuchni, tak i carasau – cienkie, suche chlebki, przyjechały z nami z Sardynii. Wykorzystywane one są na wyspie, właśnie do tego rodzaju gęstych zup i mocnych sosów. Oczywiście w polskich warunkach można użyć zwykłych tostów, ulubionego makaronu (bądź klusek) lub różnego rodzaju dostępnych cienkich pieczyw. Świetnie sprawdzi się, pochodzących również z Półwyspu Apenińskiego, grissini, dostępnych obecnie praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

zupa krem z pomidorów

Jedna myśl w temacie “Zupa krem z pomidorów – przepis z Sardynii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.