Pastel de papas – zapiekanka z ziemniaków wprost z Peru

Pastel de papas – Kanion Colca – Peru

Pastel de papas poznaliśmy w trakcie pobytu w kanionie Colca, w okolicy Arequipa, w Peru. Po całym dniu podziwiania widoków ,danie to, przyrządzone przez góralkę z plemienia Collagua, było dla nas czymś więcej, niż tylko posiłkiem. Zajadając pastel, rozkoszowaliśmy się prostotą składników i cudowną harmonią jego smaków. W Polsce postanowiliśmy przypomnieć sobie ten dzień i ten stan naszego podniebienia.

Czas: 20 minut + 60 min. pieczenia
Cena: rozsądnie w kierunku tanio
Nasz ocena smaku: 8/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Peru

SKŁADNIKI:
8/10 ziemniaków (średniej wielkości)
ser kozi (w plastrach ale bez chemii, użyliśmy 1 opakowania 100 g)
szklanka mleka
1 całe jajo
łyżka masła
kmin rzymski
sól

PRZYGOTOWANIE:
Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na plastry grubości 1 centymetra. Pokrój w kostkę, albo w podobny kształt, ser kozi. Rozłóż piętrowo talarki na wcześniej wysmarowane masłem naczynie, przekładając każdą warstwę serem. Kształt, czy głębokość formy, nie ma znaczenia, ważne aby ziemniaki się mieściły. Następnie połącz ze sobą mleko i jajo wraz z odrobiną soli i kilkoma nasionami kminu (lub szczyptą mielonego kminu/nie kminku!). Powstały płyn wlej do swojego naczynia tak, aby przykrył plastry. Pokryj całość serem i posyp obficie całymi ziarnami kminu. I już. Gotowe.

Pastel de papas
Pastel de papas w przekroju, z papas canchan i batatem.

Piecz w piekarniku w około 180°C przez 40-60 minut. Tak naprawdę czas pieczenia zależy od Twoich ziemniaków. Sprawdzaj widelcem w trakcie pieczenia, czy już są miękkie i czy wierzchnia warstwa zarumieniła się odpowiednio do Twojego gustu. Jeśli powierzchnia jest już ok, a ziemniaki jeszcze twarde, przykryj naczynie fragmentem folii aluminiowej.

Gdy uznasz, że danie jest gotowe, wyjmij z piekarnika, poczekaj aż trochę ostygnie i nakładaj lub schowaj na później. Pastel można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

¡Buen prevecho!

Pastel de papas

ALTERNATYWA:
My użyliśmy przywiezione z Peru lokalne odmiany ziemniaków, między innymi papa canchán i peruwiański batat. Jednak nie wypełniły one naszego naczynia, dlatego ratowaliśmy się polską odmianą, co widać w przekroju zapiekanki. Polecam dodać do dania jeden słodki ziemniak, świetnie wkomponuje się w smak sera i aromat kminu. Można też zupełnie pozbyć się naszych ziemniaków i użyć wyłącznie batatów. Według upodobań.

Pastel de papas
Oryginalne danie jakie zjedliśmy w Chivay, było alternatywą dla hamburgerów i innych turystycznych absurdów.
SPOSÓB PODANIA PASTEL DE PAPAS:
Jak na zdjęciach, tak i w Andach, jedliśmy pastel de papa w otoczeniu buraczanej sałatki. Zrobienie jej nie wymaga wiele zachodu. Burak obierz, pokrój w kostkę, (i od razu umyj kafelki po jego soku), włóż do małego garnka, podlej wodą, dodaj odrobinę masła, soli i łyżeczkę cukru. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając czy burak zmiękł. Nie przegotuj go, bo straci kolor. Groszek z puszki odsącz i nie dodawaj do ugotowanego buraka! My tak zrobiliśmy i dlatego nasz zielony groszek jest „mniej” zielony. Poczekaj aż burak ostygnie, przecedź go i zmieszaj z groszkiem tuż przed podaniem. Udekoruj sałatkę łyżeczką sosu jogurtowo-majonezowego lub podaj go w osobnym naczyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.