Sery z Bergamo – pamiątki z jednodniowego pobytu

Sery z Bergamo – Lombardia – Włochy

Po całym dniu na nogach i ekspresowym zwiedzaniu miasta, po ledwo przespanej, niewygodnej nocy, spędzonej na lotniskowych ławkach, jedynie zawartość plecaka wywoływała u nas grymas błogiego uśmiechu. Zawartość ta opierała się o regionalne sery, szynki, chleb i pomidorki koktajlowe. Co prawda przez cały dzień zwiedzania nie oszczędzaliśmy żołądków innymi frykasami, jednak po kilkunastu godzinach postu i ciężkiej nocy, nasze zdobycze okazały się zbawienne dla naszych strapionych kubków smakowych.

Czas: 5 minut
Cena: średnio
Nasza ocena smaku: 10/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: Włochy

Sery z Bergamo

SKŁADNIKI:
ser Quartirolo Lombardo
ser Formaggella
ser Provola
pomidorki koktajlowe
speck z Górnej Adygi
regionalne wino z Lombardii
chleb regionalny (opcjonalnie)

SERY Z BERGAMO – PRZYGOTOWANIE:
Pokroić ser, zdekantowć wino, umyć, osuszyć i pokroić pomidorki. Szynka ma, poza smakiem, atut sklepowego pokrojenia. Chleb, który nie musi tu towarzyszyć, podziel według uznania. Rozłóż wszystko na dużym talerzu i podawaj. Najprostsza kolacja bywa najsmaczniejsza. Podkreślę to – PROSTA WŁOSKA KUCHNIA potrafi ZASKOCZYĆ!

Buon Appetito

Sery z Bergamo

SERY Z BERGAMO – LOMBARDZKIE:
Zdobycie powyższych serów w Polsce graniczy niestety z cudem. Wystarczy jednak odwiedzić Lombardię, np. Bergamo na 1 dzień (bilety można znaleźć już za 39 PLN w dwie strony!). Ceny tych serów okażą się niższe, a zważywszy na ich skład, lepsze od naszych ‚lodówkowych świetlików’, nawet tych tzw. korycińskich.

Ser Quartirolo Lombardo to kwadratowy, półmiękki ser z mleka krowiego, o dość kruchej konsystencji i o smaku lekko kwaśnym z nutą owocowego posmaku.

Ser Formaggella Bergamasca to podpuszczkowy okrągły ser z pasteryzowanego mleka krowiego, o smaku bardzo słodkim i maślanym, ale z domieszką zapachu ziół. Co może czasem razić. Skórka dość gruba i twarda.

Ser Provola, czyli mała wersja Provolone, to bałwankowatego kształtu ser wytwarzany z surowego krowiego mleka. W smaku słodki i lekko pikantny.

DOJRZEWAJĄCE SZYNKI:
To samo tyczy się niestety specka z Górnej Adygi, regionu graniczącego z Lombardią. Nie spotkałem tej szynki w wersji bez chemii w polskich sklepach, choć bardzo bym chciał. Na szczęście, można zastąpić go inną dojrzewającą szynką. W zależności od tego, co wolisz: wyważony smak prosciutto di parma, delikatność San Daniele czy nawet moc szynki szwarcwaldzkiej. Wszystko zależy od Twojego gustu. Na pewno będzie się komponowało z pomidorkiem i serem.

Sery z Bergamo

WINO:
Powinno być czerwone, ale z naszej dwójki damska połowa – czyli większość, woli białe. Powinno pochodzić z regionu Lombardii, ale nie mieliśmy już ani miejsca, ani pieniędzy, aby przywozić je z Bergamo. Musieliśmy więc ratować się domowymi zapasami. Wybór padł na sycylijskie Grillo. Okazał się jak najbardziej słuszny.

POMIDORKI KOKTAJLOWE:
Wiem, że to fanaberia, ale od czasu, gdy pierwszy raz spróbowaliśmy pomidorków koktajlowych uprawianych na Sycylii, nie możemy tej miłości odgonić. Przypuszczam, że jest już wiele podobnych w smaku pomidorów, nawet w naszym kraju, jednak wspomnienie dnia, gdy pierwszy raz je spróbowaliśmy, powoduje, że to właśnie małe pomidorki stamtąd uznajemy za najsmaczniejsze. Może jedynie fakt, że to właśnie na Sycylii pomidory po raz pierwszy zostały zasadzone poza kontynentem Amerykańskim, wpływa na naszą ocenę. Ale czy to kogokolwiek przekonuje? 🙂
Można je z powodzeniem zastąpić odmianami polskimi czy innymi dostępnymi w  naszym kraju. My przytargaliśmy swoje z Lombardii. Najważniejsze, aby były małe i słodkie.

Sery z Bergamo

SERY Z BERGAMO – PODSUMOWANIE:
Podstawą jest zawsze ser, pomidor i wino. Dodając oliwki, ulubione szynki, chleb czy coś zielonego, jedynie urozmaicasz swoją kolację. Mimo to nie wychodzisz poza podstawowe pojęcie kuchni włoskiej – prostotę i wyśmienity smak.

4 komentarze do “Sery z Bergamo – pamiątki z jednodniowego pobytu”

    1. Witam,
      po sery zeszliśmy z Citta Alta. Po pierwsze aby były tańsze (na górze ceny wszystkiego są wysokie-alta), 🙂 ale też aby ich nie dźwigać cały dzień. Znaleźliśmy duży market, genialnie wyposażony. W pełni mogę go polecić. (https://www.google.pl/maps/place/PAM+Panorama/@45.6972846,9.6756293,311m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x47815111bc62ae73:0xd32fcb8f0be5a4d1!2sBergamo,+Prowincja+Bergamo,+Włochy!3b1!8m2!3d45.6982642!4d9.6772698!3m4!1s0x4781511bc205b7cf:0x1dfbc144af107f29!8m2!3d45.6981001!4d9.6768898)
      Pozdrawiam i smacznego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.