Domowe sushi – przepis na sushi maki, nigiri i California roll

Domowe sushi – Tokio – Japonia

Z całą pewnością nie uda się wspominanie Japonii bez wspomnienia o prawdziwym sushi. Obecną, zupełnie nieracjonalną, modę na ten poczęstunek należy odszukać jeszcze z epoce Edo, kiedy to na straganach sprzedawano tzw. szybkie sushi – ryż z octem i dodatkami. Oczywiście, wcześniej również jedzono surową rybę, ale zawijano ją w sfermentowany ryż tylko po to, aby ją zabezpieczyć, aby się nie zepsuła. A jak nie zepsuć domowego sushi (wym. susi) w Polsce, czytaj poniżej.

Czas: 10 minut (+ gotowanie ryżu)
Cena: w porównaniu z ceną w restauracji lub gotowym wyrobem ze sklepu – bardzo tanio
Nasza ocena smaku: 6/10
Trudność: łatwe
Wspomnienie: Japonia

Domowe sushi
Kolacja w stylu Japońskim musi być kawaii.

SKŁADNIKI (na 3 rodzaje sushi, na 3 osoby):
ryż (specjalny do sushi, dostępny w większych sklepach lub sklepach z produktami azjatyckimi, kosztuje ok. 10 PLN za opakowanie)
ocet ryżowy do sushi (może być zwykły)
sinice (wodorosty) nori (wyglądają jak ciemnozielona bibuła)
2 ogórki
1 awokado
paluszki ‚krabowe’ (czyli o smaku krabów – jeśli nie boisz się chemii)
łosoś wędzony
łosoś sałatkowy
sos koperkowy (najlepiej z gęstego jogurtu lub serka)
sos sojowy
marynowany imbir (może być własny)
pasta wasabi
Wszystkie składniki dostępne są w większych sklepach typu Carrefour czy Auchan.

Domowe sushi
Nigiri zushi, maki zushi i California roll. W tle sos sojowy, imbir i szklaneczka sake. Odmówisz?

DOMOWE SUSHI – PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Ugotuj ryż. Nasz, przywieziony z Japonii, miał na opakowaniu jedynie dwie czytelne dla mnie grupy znaków – ‚1’ (chyba kg) i ’10’ – to chyba czas gotowania. 🙂 Udało się – ryż był gotowy po 10 minutach i idealnie kleisty. Używając zwykłego ryżu, który po ugotowaniu nie jest równie kleisty, możesz mieć problem z zachowaniem jego formy, szczególnie w nigiri zushi.
Zapraw ryż odrobiną octu i dobrze wymieszaj. Dalej wybierz, jaki rodzaj sushi chcesz przyrządzić i spróbować:

Domowe sushi

Domowe sushi maki – przepis: Na bambusową matę połóż 1 płat nori, rozłóż na nim równomiernie, acz cienko ryż. W dolnej części układaj składniki: ogórek, łosoś sałatkowy. Lepiej, aby ryby było więcej niż ogórka, zresztą po pierwszej degustacji sami ocenicie, jakie proporcje Wam pasują.
Gdy składniki są już na nori, należy je zawinąć pomagając sobie w tym bambusową matą. Tak zrolowane sushi należy pokroić na równe talarki. Pierwszy i ostatni kawałek odrzuć jako nie w pełni wypełnione nadzieniem. Zawsze zjada je wytwórca dania. 🙂 Tak przyrządzone maki zushi gotowe jest do podania.

Domowe sushi nigiri – przepis: Gdy masz prawdziwy klejący ryż, nie będzie z tym sushi większego problemu. Weź trochę ryżu i uformuj go w mieszczącą się na raz do ust porcję. Pamiętaj, że nigiri zushi znaczy ugniatane sushi, więc bez użycia rąk może się nie udać. 🙂 Na gotowej porcji delikatnie (powtórzę delikatnie) maźnij pastą wasabi i przykryj fragmentem wędzonego łososia. Nigiri zushi gotowe. Prościej być nie może.

Domowe sushi California roll – przepis: Na całym świecie spotkasz ten rodzaj sushi i jest on amerykańskim wkładem w kulturę Japonii 🙂 (na szczęście z czasów dużo późniejszych niż okupacja amerykańska). Na bambusowej macie połóż nori. Rozprowadź ryż zostawiając nie zagospodarowany pasek w dolnej części wodorostów. Tam nałóż serek koperkowy, pokrojone w dość grube paski awokado i paluszki krabowe (w których, jak wiesz, nie ma kraba, tylko mintaj). Ostrożnie zawiń wszystko, pomagając sobie matą, pokrój i podawaj. Kolejne sushi – California roll gotowe.

いただきます – Itadakimasu!

Domowe sushi

Oczywiście, istnieje tysiące innych rodzajów sushi, które możesz przygotować w domowym zaciszu. Kompozycje są czasem bardzo egzotyczne, jak cała kuchnia Japonii. Poszczególne receptury mogą różnić się użytymi gatunkami ryb (w Japonii nawet sfermentowany dorsz jest jadany), rodzajami owoców morza czy innymi dodatkami (np. sezamem). Na całym świecie powstają coraz to nowe smaki sushi, o których często nikt w Japonii nawet nie słyszał. I pewnie nigdy nie usłyszy.
Moda na japońskie dania trwa, więc czemu z niej nie skorzystać? Pamiętając, co najważniejsze, że zrobienie sushi w domu jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy tylko spróbować i pozwolić się przenieść do Kraju Kwitnącej Wiśni.

DOMOWE SUSHI – JAK UŻYĆ SINIC NORI?
Używając nori należy pamiętać, że strona błyszcząca powinna zawsze być na macie (po zwinięciu będzie więc na zewnątrz). Często na wodorostach tych są już zaznaczone nacięcia, które pomagają porcjować nasze sushi. Minusem takich nacięć jest to, że nie da się wtedy wykorzystać nori do klasycznych onigiri.

Domowe sushi
Onigiri – trudniejsza forma sushi, lecz idealna na pikniki. 🙂
JAK PODAWAĆ DOMOWE SUSHI:
Podanie sushi to już indywidualna sprawa ‚mistrza’. W dzisiejszych czasach, gdy je się sushi z plastikowych pojemników PET, trudno ustalić, jak należy je poprawnie zaserwować. W Japonii co do tego również nie ma norm. Pamiętajcie jedynie o dodatkach:
Sos sojowy: Sushi zawsze powinien towarzyszyć sos sojowy do zaostrzenia smaku porcji. Nigdy nie można sosu podawać z sushi na jednym talerzu. Najlepiej używać oddzielnych naczyń, w których macza się porcję. I najważniejsze: nigdy nie macza się w sosie sojowym ryżu. To dla Japończyka nie do pojęcia, jak można zmieniać smak ryżu, a nie ryby. Maczaj zawsze tylko dodatki podane na ryżu.
Marynowany imbir: Imbir w Japonii jest wspaniały, kruchy, grubo krojony i bardzo intensywny w smaku, ale nie ostry. W Polsce jest z nim pewien problem (cena i jakość), więc najlepiej posiłkować się domowym wytwórstwem. Tym bardziej, że jest to bardzo proste. Sam marynowany imbir służy do oczyszczania kubków smakowych z poprzednich smaków, przed kolejnymi partiami sushi.
Pasta wasabi: Pasta z chrzanu japońskiego to coś, co trzeba po prostu przeżyć. Dosłownie. Może zamroczyć lub odebrać chwilowo umiejętność oddychania. Nie jest jednak możliwe poznanie kuchni japońskiej bez tego składnika. Podawaj go w bardzo małych ilościach, albo na brzegach talerza osobowego (nieformalnie), albo na małym talerzyku z oddzielnym sztućcem do nakładania.

Domowe sushi

HISTORIA SUSHI:
Początki sushi nie są chwalebne. Pierwotnie ryż służył jedynie do konserwowania dużo droższych i ważniejszych porcji surowych ryb. Można było przechowywać je w ten sposób przez stosunkowo długi czas. Z czasem jednak postanowiono nie marnować białej ryżowej osłonki i w epoce Edo zaczęto ryż zakwaszać octem i otaczać nim sprzedawaną gotową do spożycia rybę. Tak pojawiło się pierwsze sushi.
Z biegiem czasu zaczęto eksperymentować  i dodawać coraz to nowe elementy jak np. sinice nori, aby ryż się nie rozpadał. Dzisiejsze klasyczne sushi to wynik właśnie takich prób i unowocześnień. To, co dzieje się z sushi w dzisiejszych czasach, to już wynik kolejnych eksperymentów i pomysłów nie tylko mieszkańców wysp japońskich, ale i całego świata.

2 myśli w temacie “Domowe sushi – przepis na sushi maki, nigiri i California roll”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.