Smażony ser – smažený sýr – wspomnienie Pragi

Smażony ser (smažený sýr) – Praga – Czechy

Wspominając smaki Cesarstwa Austro-Węgierskiego, nie można zapomnieć o obecności czeskiej kuchni w granicach tej monarchii. Wiele dań będzie typowych, ale najodpowiedniejszym przykładem niech będzie najprostsze z możliwych dań – smažený sýr (czyt. smażeni sir). Zaspokoi on wspomnienia smakowe każdego turysty pamiętającego odwiedziny w Pradze. Zarówno entuzjastę prozy Franza Kafki, jak i Jaroslava Haška.

Czas: 20 minut
Cena: bardzo tanio
Nasza ocena smaku: 8/10
Trudność: bardzo łatwe
Wspomnienie: (CK) Czechy

smażony ser

SKŁADNIKI (na 2 osoby):
200 g sera edamskiego w kawałku (lub inny, jaki lubisz)
1 łyżeczka masła
1 jajo
mąka
bułka tarta

smażony ser

SMAŻONY SER – PRZYGOTOWANIE:
Wybrany przez siebie ser podziel na dwa, około 1,5 centymetrowe plastry. Na patelni rozpuść masło.
Ser panieruj (w takiej kolejności:) w mące, jaju i bułce tartej (łatwiej będzie bez mąki), i ostrożnie umieść na patelni. Smaż kilka minut z każdej strony, aż bułka nabierze złotego koloru. Patelnię można przykryć, aby podnieść temperaturę i tempo topienia sera. To by było na tyle.
Gotowy smażony ser podawaj z purée, sosem tatarskim i sałatką np. z kapusty kiszonej i marchewki. Jest to bardzo czeskie połączenie. Więc pozostaje już tylko:

Dobru chut’!

smażony ser
Smażony ser w świątecznej aurze. Idealny na leniwe wieczory.
SMAŻONY SER – ROZBIEŻNOŚĆ CZECHO(-)SŁOWACKA:
Danie to spotkać można również w bratniej kiedyś Czechom Słowacji, ale pod inną nazwą – vyprazany syr. Różnica z naszym (typowo praskim) przepisem polega jedynie na doborze głównego składnika. W Czechach będzie to najczęściej ser edamski lub regionalny ser hermelin, a w Słowacji ser ementaler.
Oczywiście można też powyższe gatunki serów zastąpić innymi. Tymi, które lubicie – to przecież tylko kwestia gustu bądź obecności ich w Waszej lodówce.
Nie trzeba od razu secesji, buntu czy separacji i dzielenia się na narody ze względu na preferencje smakowe. Nie ma to sensu. 😉 Wystarczy spróbować nowych smaków u swoich sąsiadów i zaakceptować je takimi, jakie są. Nic więcej. Więc smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.