Zupa krem z dyni – Paryż – Francja
Co prawda sezon dyniowy nie jest najwspanialszym kulinarnie sezonem roku. Co prawda dynia nie jest moim warzywem pierwszego wyboru, ale zupa krem z dyni jest tym, czego na jesieni sobie nie odmawiam nigdy.
Czas: 15/20 minut (jeśli masz gotowy wywar)
Cena: tanio/umiarkowanie (zależy od sezonu)
Moja ocena smaku: 9/10
Trudność: Łatwa
Wspomnienie: Francja
SKŁADNIKI:
mała dynia
0,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
szklanka (250 ml) mleka
szklanka (250 ml) śmietany 30% lub crème fraîche
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
ewentualnie#1: bagietka lub tost
ewentualnie#2: ser Gruyère.
ZUPA KREM Z DYNI – PRZYGOTOWANIE:
Małą dynię obierz, wydryluj i pokrój w kostkę. Wrzuć ją do dużego garnka i podlej wodą. Postaw na ogniu, przykryj i czekaj, aż parująca woda sprawi, że dynia lekko zmięknie (można też ją potraktować piekarnikiem).
Kiedy zauważysz, że dynia mięknie – dolej rosół lub wywar, mleko, śmietanę i poczekaj, aż wszystko zacznie się podgrzewać. Teraz całość zmiksuj blenderem i dodaj gałkę muszkatołową, sól, odrobinę pieprzu i znów podgrzej.
Poczekaj, aż zupa będzie gorąca (ale lepiej jej nie przegotować). Gotowe!
Bon appétit!

ZUPA KREM Z DYNI – DODATKI:
Jednak do kremu z dyni warto podać zarumienione na patelni kromki bagietki lub opieczone w piekarniku lub tosterze tosty.
Dodatkową kaloryczność (jeśli creme fraiche lub śmietana 30% to za mało) uzyskasz dodając, już na talerzu osobowym, starty ser Gruyère. Najlepiej podać w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć tyle, na ile ma ochotę. Gruyère wzmocni wyrazistość Waszej zupy. Jednak bez tego dodatku powinna również zachwycić swoim smakiem, a przede wszystkim swoją niesamowitą aksamitnością.
Jeden komentarz do “Zupa krem z dyni – wersja dla wegetarian i nie tylko”