Masło domowe – alternatywa dla sklepowych smarowideł

Masło domowe – Warszawa – Polska

Prawdziwe masło nie musi być nazywane osełkowym, nie musi pochodzić z fabryki w Danii, nie musi być extra czy stołowe. Jedynym kryterium, jakie stawiamy masłu, jest jego skład i smak. Ma być w 100% śmietankowe, bez dodatkowych tłuszczów i innych śmieci. Takie masło trzeba spróbować zrobić samemu i nigdy już nie wracać do sklepowych „smarów”.

Masło domowe

Jeśli zwraca się uwagę na składniki produktów, każdy wie co kryje się na półkach z tzw. masłami. Np. Masło X, składniki: tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko (jeśli połączymy powyższe składniki otrzymamy zwykłe mleko), pektyna, stabilizator E472c (mono- i digliceryd kwasów tłuszczowych estryfikowany kwasem cytrynowym – yummie!), naturalne aromaty, barwniki i kilka innych elementów pomagających producentowi sprzedawać to ‚masło’ przez cały rok. Jeśli smakują Wam te składniki, albo służy Wam taki produkt końcowy, dalsza lektura może Was znudzić. 🙂

Oczywiście na rynku znajdują się również dobre masła, niestety ich cena nie zachęca, przynajmniej nas, do zakupu. Tym bardziej, że własnoręcznie zrobione masło jest tańsze, zdrowsze (bo masz pewność co do składu), trwa to ok. 5 minut i co niezwykle ważne, możesz ingerować w jego smak tak, jak lubisz.

Masło domowe

SKŁADNIKI (na kilkanaście smarowań):
śmietana 30%
sól
ewentualnie ulubione zioła

MASŁO DOMOWE – PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę umieść w dzieży miksera, dosyp sól, ewentualne dodatki, np. wyciśnięty czosnek, rozmaryn lub oregano i uruchom mikser. Powinien pracować aż do momentu, gdy serwatka (biała woda), oddzieli się od masła. Najczęściej trwa to około 5 minut, w zależności od ustawionej prędkości Twojego miksera. W trakcie robienia masła natrafisz na bitą śmietanę, musisz ją zostawić w spokoju. 🙁

Następnie do dzieży dolej bardzo zimnej wody i wyłów fragmenty masła, najlepiej przelewając przez większe sitko. Należałoby jeszcze kilka razy płukać gotowe masło, w świeżej wodzie. My tego nie robimy, przekładamy je od razu do maselnicy i na stół. Zdrowo i banalnie prosto. Domowe masło własnej produkcji gotowe.

Smacznego!

Masło domowe

MASŁO DOMOWE – UWAGI OGÓLNE:
SÓL: Sól dodaj wg. uznania, ale rób to zawsze. Wydłuża ona przydatność do spożycia naszego masła. U nas 2 tygodnie wytrzymuje w lodówce bez problemu, jeśli uchowa się przed głodomorami.
Domowe masło z młodym jęczmieniem
Domowe masło z młodym jęczmieniem. Do przepisu powyżej dodaj 1 łyżkę młodego jęczmienia. Masło extra zdrowe – gotowe.
ZIOŁA: Dodając zioła trzeba pamiętać, że większość z nich zostanie oddzielona razem z serwatką. Prawa fizyki (napięcie powierzchniowe serwatki). 🙂 Należy albo dodać zioła dopiero do gotowego masła i wmieszać je, albo dodać ich do śmietany więcej, aby były zauważalne w smaku Waszego masła. Można też połączyć rozwiązania i dodać tyle ziół ile potrzeba do śmietany, a później odcedzić je od serwatki i wmieszać w masło. Z czosnkiem nie ma takiego problemu, gdyż świetnie wpasowuje się w strukturę naszego mazidła.
LAKTOZA: Niestety, zawartość laktozy w naszym maśle jest dość duża (ok. 3%), więc osoby z nietolerancją powinny zrezygnować z konsumpcji.

3 myśli w temacie “Masło domowe – alternatywa dla sklepowych smarowideł”

  1. Tak. Przepis szybki i fajny. Po tym wpisie przydałby się kolejny na temat: jak wybierać śmietanę… niestety co raz więcej zawiera karagen i inne śmieci…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.