Prawdziwy cukier waniliowy – przepis domowy

Prawdziwy cukier waniliowy różni się od cukru wanilinowego tak, jak czekolada od wyrobu czekoladopodobnego. Podobno cukier wanilinowy jest tańszy. Jednak jak dobrze obliczam, to za jego 1 kg zapłacimy średnio 25 PLN. Prawdziwy cukier waniliowy zrobisz w domu za niecałe 20 PLN. Oszczędność może mizerna, ale różnica jakości i smaku – olbrzymia.

Prawdziwy cukier waniliowy

SKŁADNIKI:
1 duży słój
1 kg cukru
kilka lasek wanilii na początek (więcej dodawać będziesz w miarę upływu czasu)

Prawdziwy cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIA:
Słój napełnij do połowy cukrem. Rozkrój laski wanilii wzdłuż strąka, wydostań, zaokrąglonym nożem, nasionka. Dodaj je do słoja wraz z pozostałymi łupinami. Zamknij szczelnie słój i energicznie potrząsaj nim przez kilka minut.
Dodaj następnie pozostały cukier. Teraz trzeba już tylko czasu i dwóch konsekwentnych działań:

PO PIERWSZE: Za każdym razem, gdy używasz wanilii, nie wyrzucaj pustych lasek, ale dodawaj je do słoika.

PO DRUGIE: Co kilka dni pamiętaj o wstrząsaniu słojem. Wilgotne nasiona mogą zbrylać cukier.

Trudno oszacować, kiedy Twój prawdziwy cukier waniliowy będzie gotowy. Pachnie świetnie od razu po pierwszym wstrząśnięciu, ale jeszcze łatwo wytraca zapach poza słojem. Jednak po kilku tygodniach będzie perfekcyjny: mocno aromatyczny, o długo utrzymującym się zapachu wanilii. Nasz ma już 3 lata. Uzupełniany był wanilią wielokrotnie i tylko raz dosypaliśmy szklankę świeżego cukru. 1 kg prawdziwego cukru waniliowego wystarczy na wiele, wiele miesięcy, a może, jak u nas, i lat.

Prawdziwy cukier waniliowy

PORADY:
Pamiętaj o regularnym wstrząsaniu.
Słój nie może stać na słońcu, zresztą jak każda przyprawa.
Gdy masz mało wanilii (2-3 laski), nasyp mniej cukru (250 g).

Cena sklepowa lasek wanilii w Polsce jest absurdalnie wysoka. Przypominają się czasy holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Jeśli nie masz możliwości kupienia lasek w trakcie podróży (najtaniej będzie w Meksyku, Tajlandii, Indonezji i na Madagaskarze), polecam zakup przez internet (np. Allegro). Sprzedaje się tam laskę za 1 lub 2 PLN, zależnie od wielkości. Są świeższe od tych sklepowych w probówkach i kilkakrotnie tańsze.
Pamiętaj, że syntetyczne smaki i aromaty waniliny są bardziej wyczuwalne w pieczonych ciastach, więc zawsze dodawaj trochę więcej cukru waniliowego, niż podano w przepisie.
W taki sam sposób można otrzymać inne smaki cukru np. lawendowy czy cynamonowy. Ale to temat na inny wpis. 🙂

Z wanilii przygotujesz też: PRAWDZIWY EKSTRAKT WANILIOWY.


 

3 komentarze do “Prawdziwy cukier waniliowy – przepis domowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.