Kaeng phet pet yang – tajska, ostra zupa

Kaeng phet pet yang  – Ayutthaya – Tajlandia

Kuchnia tajska uważana jest za najlepszą kuchnię na świecie. Według mnie to dowolność w łączeniu produktów i smaków czyni ją tak niezwykłą. Urok daniu kaeng phet pet yang tkwi właśnie w tej dowolności, a dodatkowego smaku dodaje jej bardzo długa historia. Zupa ta powstała w królestwie Ayutthaya, na dworze królewskim, w czasach gdy Syjam był niekwestionowanym imperium w tym regionie. Takie królewskie danie może zaszczycić każdy stół. Nie tylko syjamski.

Czas: 2 godziny
Cena: bardzo drogo
Nasza ocena smaku: 7/10
Trudność: bardzo
Wspomnienie: Tajlandia – Ayutthaya

Kaeng phet pet yang

SKŁADNIKI (na 4 osoby):
upieczona kaczka (lub pokrojone 2 surowe piersi z kurczaka)
1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
sos sojowy
sos rybny
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 mała papryka czerwona
mały kawałek imbiru lub galangalu
tamaryndowiec (może być pasta)
liście limonki kaffiru (opcjonalnie)
1 grejpfrut
trawa cytrynowa (lub pasta z trawy cytrynowej)
pasta curry czerwona
2 lub 3 pomidory
curry w proszku (może być gotowe)
1 limonka
kiełki fasoli mung
1 słodki ziemniak (batat)
1 mango
liście szałwii
mały groszek zielony
makaron ryżowy (jaki lubisz, może być ryż)
ewentualnie papaja i ananas
ewentualnie mleczko kokosowe (kilka łyżek)

PRZYGOTOWANIE:
PASTA. W trakcie podgrzewania wywaru lub rosołu, do blendera dodaj: cebulę, obraną marchew, czosnek, wydrylowaną paprykę,  obrany imbir lub świeży galangal, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (lub 2 strąki bez łupin i nasion), 4 liście kafiru, obrany grejpfrut, 2 trawy cytrynowe (lub 1 łyżeczkę pasty), 3 łyżeczki pasty curry, 2 łyżeczki curry, pomidory, pół mango i kilka liści szałwii. I już. 🙂 Wszystko to zmiksuj na pastę, ewentualnie podlewając rosołem lub wodą aby się równo mieliło. Dodaj to do rosołu i podgrzej. Jeśli zupa będzie miała konsystencję soku, to nie szkodzi. Ale jeśli zacznie gęstnieć jak powidła, musisz dodać wody lub wywaru. Gotuj wszystko na małym ogniu.

Kaeng phet pet yang

KACZKA, KURA, INDYK. Jeśli używasz piersi z kury lub pojedynczej piersi z indyka, pokrój ją na dość duże kawałki i wrzuć do sosu, aby się zaczęły dusić. Słodki ziemniak obierz, pokrój w kostki i też dorzuć. Resztę rosołu/wywaru dolej, jak mięso się udusi w paście i gotuj do czasu, aż słodki ziemniak będzie miękki (około 15 minut). Jeśli masz upieczoną kaczkę, pokrój ją i dodaj do połączonego sosu z rosołem/wywarem. Niech wszystko się podgrzewa, gdy batat będzie miękł.

PODAWANIE: Przygotuj makaron lub ryż według przepisu na opakowaniu. Zetrzyj skórkę z limonki. Ananasa, papaję i połówkę mango pokrój w kostkę. Ułóż na talerzu po 4-5 kostek każdego owocu, trochę makaronu lub ryżu i kilka kiełków fasoli mung. Gdy zupa będzie gorąca, mięso uduszone a bataty miękkie, nalewaj.
Posyp całość groszkiem, poszatkowanymi liśćmi szałwii i skórką z limonki. Jeśli zupa wyszła bardzo ostra, dodaj kleks mleczka kokosowego każdemu na talerz lub podaj osobno w małym dzbanku (wcześniej dobrze rozmieszaj, aby połączyło się dobrze z wodą kokosową).
Tajska zupa kaeng phet pet yang jest gotowa.

Smacznego!

Kaeng phet pet yang
Do popicia – fioletowy malezyjski napój z kwiatów Clitorii.

PAMIĘTAJ:
Mnogość dodatków w tej zupie powoduje, że nie da się jej jeść bez pałeczek lub widelca. Nie ma w tym nic dziwnego, wiele potraw azjatyckich je się łyżką i pałeczkami. Jeśli nie posługujesz się nimi, zwykły widelec też będzie przydatny.

! Zupa kaeng phet pet yang jest dość ostra, owoce co prawda łagodzą ten smak, ale najlepiej sprawdzaj go przed podaniem. Jeśli uznasz, że możesz poparzyć gości przyprawami, lepiej złagodzić smak mleczkiem kokosowym.
I jeszcze jedna uwaga – zupa  z dnia na dzień staje się mocniejsza. 🙂 Dlatego drugie odgrzanie należy złagodzić większą ilością makaronu i groszku.
Ale może to  dlatego, że my preferujemy łagodniejsze smaki, niż mieszkańcy starożytnego królestwa Ayutthaya. A Ty?

5 myśli w temacie “Kaeng phet pet yang – tajska, ostra zupa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.